LyondellBasell en Covestro gaven 4 september op de Maasvlakte het startsein een investeringsproject van 150 miljoen euro. Billfinger, Oschatz en Veolia bouwen de komende jaren een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie en een verbrandingsinstallatie. Het project moet in 2020 klaar zijn.
De plant produceert vanaf 2003 propyleenoxide en styreen monomeer op de locatie Maasvlakte. Het is in zijn soort een van de grootste fabrieken ter wereld. LyondellBasell en Covestro (voorheen Bayer) bezitten elk 50% van de fabriek. LyondellBasell is verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie.
Het afvalwater van de plant wordt straks opgesplitst in twee delen: 60 procent gaat naar de verbrandingsinstallatie en 40 procent naar de biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie. De bacteriën in de afvalwaterzuiveringsinstallatie produceren biogas waarop de twee bedrijven gedeeltelijk de verbrandingsinstallatie kunnen laten draaien. De hitte uit de verbrandingsinstallatie zetten de bedrijven om in stoom om de huidige plant van energie te voorzien.
Circulair proces
Hierdoor ontstaat volgens de bedrijven een circulair proces en hoeven ze niet alle stoom meer in te kopen bij Uniper. Ook blijft er zo’n 11 miljoen kilo zout over, dat kan worden verkocht aan de glas- en cementindustrie. Daarnaast verwachten LyondellBasell en Covestro de CO2-uitstoot met 140.000 ton per jaar te reduceren.
De steun van de Nederlandse overheid is volgens de twee bedrijven doorslaggevend geweest voor de realisatie van het project van in totaal 150 miljoen euro. De twee bedrijven hebben 11 miljoen euro subsidie ontvangen.
Nieuwe arbeidsplaatsen
LyondellBasell en Covestro verwachten dat ongeveer 71 mensen voltijd bezig zijn met de bouw. De nieuwe installaties zullen uiteindelijk 11 fulltime arbeidsplaatsen opleveren. Het officiële startsein voor het project werd 4 september tijdens een ceremonie gegeven waarbij LyondellBasell en Covestro, samen met een grote groep belanghouders in het project, de bouwplannen en de voornaamste reductiedoelen onthulden.
Bekijk hier een video van het project