Amsterdam, 17 mei 2022 – Het nieuwe JSY5000-H ventieleiland van SMC is speciaal ontworpen voor toepassing in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Het IP69K-ventiel heeft een clean design dat bestand is tegen regelmatig reinigen. Het ventiel onderscheidt zich door een hoog debiet, een laag stroomverbruik en IO-Link point-to-point communicatie voor een optimale regeling in productielijnen.

In apparatuur voor levensmiddelen en dranken worden diverse eisen gesteld aan het gebruik van componenten, zoals pneumatische ventielen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld IP69K-beschermingsgraad, veilige materialen en een clean design met een glad oppervlak om de ophoping van vuilresten en schoonmaakmiddelen te vermijden. Moderne voedings- en drankenproducenten moeten echter ook aan prestatie-eisen voldoen om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. Zo zal een ventiel met een hoog debiet het aantal cycli verhogen, terwijl een laag stroomverbruik de energiekosten doet afnemen.

Veel toepassingen
Alle soorten machines en systemen hebben baat bij de JSY5000-H, inclusief degene die deel uitmaken van productie-, vul- en verpakkingslijnen. Het ventiel levert niet alleen een stroomverbruik van slechts 0,1 W (dankzij een energiebesparingscircuit), maar heeft ook een hoog debiet van 1.600 Nl/min. Tegelijkertijd is een licht en compact formaat gerealiseerd. Deze combinatie is bijzonder, omdat veel ventielen met een hoog debiet ook veel energie en ruimte vergen – beide zijn pijnpunten voor voedings- en drankenproducenten.

Point-to-point communicatie
Een andere kwestie is de communicatie. Veel producenten in de voedings- en drankenindustrie vertrouwen nog op elektrisch complexe oplossingen met overmatige bedrading die onvoldoende gegevens leveren om het controle- en prestatieniveau van de toepassing te verbeteren. De JSY5000-H maakt dit wel mogelijk dankzij IO-Link point-to-point communicatie die besparingen oplevert door een kortere installatie- en insteltijd en minder bedrading, connectoren en randapparatuur. IO-Link-communicatie biedt toegang tot de numerieke waarden in het ventiel en regeling op afstand van industriële netwerken. Fabrikanten profiteren zo van een betere regeling van hun toepassing, meer waardevolle gegevens en productdiagnostiek.

Direct toepassen
Door het JSY5000-H ventieleiland direct toe te passen in de open productieruimte zijn de in een kast ingebouwde ventieleilanden verleden tijd. De serie is ook verkrijgbaar als enkel ventiel. Daarmee kan de JSY5000-H flexibel worden ingezet voor elke toepassing in de voedselverwerkende industrie. De metalen onderdelen zijn van roestvast staal 316, waardoor ze corrosiebestendig zijn.

Meer informatie
https://www.smc.eu/nl-nl/products/featured-products/jsy5000-h-clean-design-manifold-valve

Over SMC
SMC is gespecialiseerd in industriële automatisering en is wereldwijd de grootste leverancier van pneumatische componenten. Met 12.000 basisproducten en meer dan 700.000 varianten biedt SMC oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in iedere industriesector. SMC Corporation, opgericht in 1959, is gevestigd in Tokyo en genoteerd aan de Tokyo Stock Exchange. SMC heeft wereldwijd ruim 20.000 medewerkers, 34 productievestigingen en vijf technische centra.

SMC Nederland, opgericht in 1981, heeft vestigingen in Amsterdam (hoofdkantoor) en Eindhoven (Technology Center). SMC Nederland verzorgt ook technische opleidingen en trainingen voor klanten, distributeurs en techniekdocenten. In samenwerking met haar klanten biedt SMC een voorsprong op het gebied van industriële automatisering. De Japanse waarden zijn de basis van het handelen naar medewerkers en klanten. SMC Nederland wil herkend worden als dé kennispartner voor veilige en duurzame technologie.