Weer nieuws over de CO2-heffing. Nieuwsuur kwam gisteravond met een reportage over het concept van een CO2-heffing tijdens de klimaattafels. Aan die tafels is volgens Gertjan Lankhorst van VEMW nauwelijks gesproken over een eventuele CO2-heffing.

Faiza Ouhlahsen van Greenpeace, ook aanwezig aan de klimaattafel Industrie herinnert zich de discussie heel anders: “Er is een voorstel gedaan voor een CO2-heffing. Daarna werd besloten dat alle opties zouden worden doorgerekend. Dat is echter nooit gebeurd. De CO2-heffing is als optie daarna niet meer besproken.”

Econoom en commentator Matthijs Bouman licht het verhaal verder toe: “Uiteindelijk kwam dat onderzoek naar de CO2-heffing er wel, maar daar waren twee dingen mee mis: ten eerste was het eigenlijk al te laat en ten tweede werd bij de berekeningen slechts naar één variant gekeken, waarbij de opbrengsten van de heffing zouden terugvloeien in de staatskas. Zo’n scenario pakt eigenlijk bij voorbaat al desastreus uit.”

In het concept klimaatakkoord kwam dus geen CO2-heffing te staan, maar wél een bonus-malus regeling met betrekking tot CO2 voor bedrijven. Lankhorst vindt die optie een prima oplossing. “Bedrijven die verduurzamen worden beloond en bedrijven die dat niet doen krijgen een stok achter de deur.”

“Het onderzoek van CE-Delft toont aan dat het effect van een CO2-heffing per saldo negatief is”, vervolgt Lankhorst. “De reductie in Nederland is minimaal: slechts 0,9 megaton, maar doordat bedrijven activiteiten over de grens zullen verleggen, wordt het effect zelfs negatief.”

Ouhlahsen meent dat het een gemiste kan is dat er niet aan de klimaattafels serieus is gesproken over de CO2-heffing. “We hadden het beter daar kunnen doen dat het nu in de samenleving er voortdurend er over te moeten hebben.” Bouman vindt dat dit ook iets zegt over de milieubeweging zelf: “Kennelijk hebben ze niet bij elke vergadering goed duidelijk gemaakt dat ze het nog over die CO2-heffing wilden hebben.”

Wat gaat er nu gebeuren? Op dit moment wordt het huidige voorstel doorgerekend door een tweetal planbureaus. PvdA, D66 en GroenLink zijn vóór een CO2-heffing. De andere partijen zien meer in het bonus-malussysteem. ‘Maar er ligt nog niets vast”, benadrukt Bouman. “De industrie zal bijzonder boos zijn als die CO2-heffing er toch komt, maar het is niet uitgesloten.”

In het komende nummer van Process Control hebben we ook weer aandacht voor de CO2-heffing, onder andere in een interview met VNO-NCW voorlichter Frits de Groot.

By Peabody Energy, Inc. – Provided by Peabody Energy, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36846290