Chemelot (foto: Wikimedia Commons).

Vorige week werd bekend dat de aanvullende maatregelen om aan het Urgenda vonnis te kunnen voldoen, nog even op zich zullen laten wachten. De CO2-heffing, die per 2021 in zou moeten gaan, wordt door de gevolgen van de coronacrisis waarschijnlijk ook uitgesteld, werd vandaag bekend gemaakt in het FD.

Het is nog niet officieel, maar in het FD wordt gebruik gemaakt van ‘Haagse bronnen’ die, het FD kennende, zeer waarschijnlijk over de juiste informatie beschikken. Vanwege de coronacrisis wordt de CO2-heffing, die nog altijd vrij gevoelig ligt in de industrie, uitgesteld, hoewel het ministerie van EZ en klimaat zegt dat de maatregel ‘gewoon doorgaat in 2021’.

Volgens VEMW-voorzitter Hans Grünfeld zullen de negatieve effecten van het onverminderd invoeren van een CO2-heffing groot zijn, nu de industrie midden in de coronacrisis verkeert. Milieu-organisaties vrezen echter dat uitstel weleens tot afstel zou kunnen leiden.

De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie vertelt het FD dat de organisatie zeker niet tegen de heffing is, maar vraagt zich tegelijkertijd af hoe er in de heffing zal worden omgegaan met de reeds gekelderde ETS-prijzen. Volgens de vereniging gaat het daarbij om een delicate balans tussen de ETS-rechten en de winstgevendheid van de betrokken bedrijven.

Bron: FD