Vorige week schreven we over Eurocommissaris Timmermans die voorstelde om het aantal plasticsoorten dat in de industrie wordt gebruikt te reduceren, om zodoende recycling makkelijker te maken. Gisteren maakten elf multinationals bekend, waaronder Coca Cola en Unilever, dat hun verpakkingen voor 2025 volledig recyclebaar zullen zijn. Dat is vijf jaar dan de door de EU (voorlopig) geplande datum in 2030.

De multinationals gebruiken op dit moment PET-flessen die deels uit gerecycled plastic bestaan. Volgens Coca Cola is er op dit moment te weinig gerecycled plastic voorhanden om aan de vraag te kunnen voldoen. Volgens GreenPeace zou een logische eerste stap zijn om op alle flessen (dus ook de kleine flesjes) statiegeld te heffen.

Volgens Nico Rietveld van United Softdrinks, waar flessen voor onder andere Bar-le-Duc worden geproduceerd, is hergebruik op dit moment al prima mogelijk: “Gerecycled plastic is weliswaar iets duurder, maar het materiaal is chemisch gezien identiek aan nieuw plastic.”