Commerciële FDCA-fabriek Avantium Delfzijl vrijwel rond na aandelenemissie

De bouw van ‘s werelds eerste commerciële FDCA (furandicarboxylzuur)-fabriek in Delfzijl is vrijwel rond. Technologiebedrijf Avantium haalde binnen één nacht 28 miljoen euro op met een aandelenemissie. Het geld gaat grotendeels naar de bouw van de FDCA-plant. FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF (polyethyleen furanoaat), een plantaardige, volledig recyclebare kunststof.

PEF biedt volgens het technologiebedrijf milieuvoordelen en een uitstekende functionaliteit. Nieuwe klanten staan volgens topman Tom van Aken in de rij. Zo sloot het bedrijf op 7 april een voorwaardelijke afnameovereenkomst met Resilux, een internationale leverancier van harde plastic verpakkingen, voor levering uit de geplande FDCA-flagshipfabriek.

Opmars gaat door

De opmars van Avantium gaat gestaag door. Het technologiebedrijf ontving de afgelopen jaren verschillende subsidies om onder meer de bouw van twee proeffabrieken mogelijk te maken. Bovendien kreeg Avantium eind 2020 nog 7,5 miljoen euro subsidie van het Nationaal Programma Groningen. Het bedrijf bouwt hiermee deels de 5 kiloton FDCA-fabriek op het Chemie Park in Delfzijl. Deze subsidie maakt deel uit van een financieringsmix van 30 miljoen euro. Avantium en het Groningse consortium kwamen dit in januari 2020 overeen.

Mondiale spelers

De multinationals Coca-Cola en Danone investeren al sinds 2014 in de ontwikkeling van PEF door Avantium. Ook bierbrouwer Carlberg ziet de voordelen van het nieuwe bioplastic. Zo heeft Avantium in maart 2021 een samenwerkingsovereenkomst met bierbrouwer Carlsberg gesloten om nieuwe PEF toepassingen te ontwikkelen voor bier.

Eerder ontwikkelden Avantium en Carlsberg al de ‘Green Fibre Bottle’, een papieren fles met een laagje PEF. De FDCA-fabriek start volgens plan in 2023 op. De plant zorgt voor ongeveer 60 banen in de regio. Ook andere mondiale spelers zijn inmiddels aan boord, waaronder het Japanse Toyobo en Refresco Nederland.

Langetermijninvesteerders

Gevraagd naar de verwatering van aandelen met zo’n 20 procent door de emissie zegt Van Aken tegen BNR dat alle grote aandeelhouders hebben meegedaan én dat altijd duidelijk over de groeistrategie is gecommuniceerd. “We zijn een bedrijf dat investeert in nieuwe fabrieken en technologieën, daar is kapitaal voor nodig.”

Volgens Van Aken zijn uitsluitend langetermijninvesteerders geïnteresseerd. Hij twijfelt niet aan het succes van de fabriek: er wordt geen olie gebruikt bij de fabricage van het plastic, er wordt CO2 bespaard, het is volledig van planten gemaakt en volledig recyclebaar en het is ‘een topic dat veel mensen belangrijk vinden’. Volgens de topman heeft het PEF-plastic dan ook de potentie om dé standaard te worden in de voedsel- en drankenindustrie.

Vijfde afnamecontract

Bovendien tekende Avantium 12 april een voorwaardelijke afnameovereenkomst met Resilux, een internationale leverancier van harde plastic verpakkingen, voor levering uit de geplande FDCA-flagshipfabriek. Met dit vijfde afnamecontract stijgt de afname van de productiecapaciteit van de nieuw te bouwen fabriek tot boven de 50%. Een belangrijke stap in de richting van een positieve finale investeringsbeslissing. Er lopen nog gesprekken met banken over leningen om het resterende investeringsbedrag aan te vullen.

Van Aken was zeer verheugd met de toezegging van Resilux, die een belangrijk deel van de waardeketen vertegenwoordigt om PEF-verpakkingen beschikbaar te maken voor een scala aan dranken. “Wij waarderen de steun en de nauwe samenwerking met zo’n uitstekende partner. Wij geloven dat de vijf ondertekende afnameverbintenissen die tot op heden zijn gedaan, een belangrijke mijlpaal vormen op onze weg naar de definitieve investeringsbeslissing voor de bouw van de FDCA-flagshipfabriek.” Die is nu met de succesvolle aandelenemissie zo goed als rond.