Connectiviteit is de sleutel tot industrie 4.0

In de jaren zestig werd de 4… 20 mA-standaard voor analoge signalen geïntroduceerd, en ongeveer twintig jaar later, was er de digitalisering, d.m.v. het HART-protocol.

De standaardisatie van de veldbussen volgde in de loop van de jaren. PROFIBUS en FOUNDATION fieldbus werden in de jaren 90 gelanceerd, hierdoor kwamen er steeds meer procesgegevens beschikbaar, werd de communicatie efficiënter en een gesloten regelkring mogelijk. Zodoende konden er verschillende procesvariabelen, zoals status- en diagnosevariabelen worden doorgegeven. Vandaag de dag worden de gegevens via ethernet (PROFINET) verstuurd via point to point verbinding, met een netto gegevenssnelheid van 100 Mbit/s, met voorspelbare latentie en cyclustijden en flexibele netwerktopologieën zoals ster, lijn of ringopties.

Met APL is op IP-gebaseerde technologie in het veld mogelijk, via een tweedraads bekabeling en transporteert zelfs meerdere protocollen. En d.m.v. een 2e kanaal wordt een fysieke transmissie bit-laag voor de procesindustrie mogelijk gemaakt, voor een intrinsiek veilige oplossing.

Focus-on is een mooi voorbeeld van een IOT-instrument, beschikt over een automatische regelklep met een ultrasone debietmeting. Door de aanwezigheid van meerdere sensoren, zoals druk en temperatuur voor en na het meetpunt, kan deze informatie worden gekoppeld aan de snelheid en de rekenkracht van de interne computer, zodat er real-time gestuurd kan worden. Deze levert zeer bruikbare informatie voor voorspellend onderhoud, de data kan worden verzameld, geautomatiseerd en vanuit daar kan actie worden ondernomen.

KROHNE Nederland