Hier vindt u de berichten van vorige week (week 12)
(26 maart 15:40) Feike Sijbesma wordt speciaal gezant coronacrisis
Oud DSM-CEO Feike Sijbesma gaat samen met de Taskforce Diagnostiek gaan werken aan diverse aspecten die de coronacrisis met zich meebrengt. Hij zal zich op korte termijn vooral gaan richten op het vergroten van de testcapaciteit. De oud-DSM’er krijgt de functie ‘speciaal gazant’ en begint per direct.
(26 maart 15:00) Virus blijft zeker geen 17 dagen in leven
Afgelopen week verschenen er op diverse plekken verhalen over de levensduur van het virus, buitenom het menselijk lichaam. Een onderzoek op een cruiseschip waar corona massaal was uitgebroken, leverde op dat het virus op sommige plekken maarliefst 17 dagen in leven zou kunnen blijven. Dat onderzoek levert echter misleidende informatie. Bij het desbetreffende onderzoek was gebruik gemaakt van Polymerase Chain Reaction (PCR), waarmee de aanwezigheid van delen van DNA kan worden aangetoond. Het virus is echter alleen nog in staat te besmetten als de complete DNA keten intact is én de ‘envelop’ rondom het virus nog functioneert. Die envelop bestaat vooral uit lipide membranen en is daarmee uitermate kwetsbaar voor zeepachtige substanties. Aangenomen mag worden dat het virus maximaal drie dagen zonder menselijk lichaam op RVS oppervlaktes kan overleven.
(25 maart) Update regels met betrekking tot thuisblijven
Rutte legt voor de zekerheid nogmaals de regels met betrekking tot thuisblijven uit. Bij verkoudheidsklachten blijft u thuis. Verergeren die klachten met koorts en/of benauwdheid, blijft het hele gezin thuis, tenzij u een vitaal beroep heeft en u niet degene bent met koorts en benauwdheid. In dat geval mag u wel werken.
(25 maart 18:00) Mogelijk uitstel klimaatmaatregelen
Aanstaande vrijdag had het kabinet met nieuwe CO2-reducerende maatregelen moeten komen, maar het is de vraag of dat gaat gebeuren. Ook de oppositie begrijpt dat het coronavirus op dit moment alle aandacht vraagt, maar meent ook dat het ontbreken van een prikkel voor bepaalde bedrijven beslissingen met betrekking tot CO2-reductie kan uitstellen. Lees er hier meer over.
(24 maart 9.37) Onzekerheid voor Groningse industrie door corona: ‘Dit is natuurlijk ongekend’
Ook bij industriële bedrijven in de provincie Groningen zorgt de coronacrisis voor onzekerheid. Bij sommige is de productie al teruggeschroefd, bij andere bestaat de kans dat het gaat gebeuren. Ook krijgen bedrijven veel vragen hoe groot de kans op besmetting met corona is.
Deze vraag leeft ook bij de bedrijven op het chemiepark in Delfzijl, zegt woordvoerder Harry Jasken op RTV Noord. ‘Er wordt gekeken of ploegendiensten kunnen worden aangepast, zodat er minder mensen met elkaar hoeven werken. Bezoekers zijn nog maar in zeer beperkte mate welkom. En kantoorpersoneel werkt zo veel mogelijk thuis.’Volgens Jasken hebben de meeste bedrijven op het chemiepark (nog) geen last van het annuleren van orders.
‘De chloorproductie van Nouryon draait normaal. Alleen al op het chemiepark hebben we drie klanten, die onverminderd afnemen. Wel wordt er gekeken of onderhoudsbeurten kunnen worden uitgesteld. En dat heeft weer te maken met het verkleinen van de kans op besmetting.’
Jasken: ‘Bij zo’n stop komen zo’n vijftig tot wel honderd man van buiten over de vloer. Veel bedrijven willen dat nu liever niet. Tenzij het niet anders kan, bijvoorbeeld omdat een wettelijk verplichte onderhoudsbeurt niet kan worden uitgesteld.’Toeleveranciers, zoals onderhoudsbedrijven, ondervinden dus de gevolgen van de coronacrisis. In het geval van Chemiepark Delfzijl gaat het zeker om één bedrijf. Jasken: ‘Ik zeg niet welke. ‘
(23 maart 11:30) Nog geen oorlogseconomie
In een interessant interview met Telegraaf constateert emeritus hoogleraar economie Hans Schenk dat er in Nederland nog geen echte sprake is van een oorlogseconomie, waarbij de overheid vitale bedrijven nationaliseert. In Frankrijk en het VK lijkt die stap naar zo’n ‘oorlogseconomie’ kleiner te zijn dan in Nederland. Wél zijn er gesprekken gaande tussen VNO-NCW en de overheid om te kijken welke bedrijven ingezet kunnen worden voor de productie van essentiële producten. Veel bedrijven, waaronder Shell en DSM, zijn op eigen initiatief al begonnen aan de productie van producten die nu hard nodig zijn.
In hetzelfde artikel zegt Schenk dat de coronacrisis wel eens tot een herziening van de industrie zou kunnen leiden. Volgens de emeritus-hoogleraar is onze industrie te afhankelijk geworden van grote mondiale ketens. China kan weliswaar goedkoper mondkapjes produceren dan Nederland, maar een crisis als deze toont aan dat de hogere kosten van het zelf produceren soms voor lief dienen te worden genomen.
Hier is het artikel te lezen.
(23 Maart 10:00) KIVI zet platform op voor coronahulp door ingenieurs
Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs roept zijn leden op om samen kennis, kunde en vaardigheden ter beschikking te stellen voor de bestrijding van het coronavirus. KIVI is daarom met een online platform gestart waarbij vraag en aanbod met elkaar worden samengebracht.
Er is inmiddels massaal gereageerd op de oproep. Zo springen KIVI-leden bij in het repareren van oude beademingsapparatuur van defensie en zijn andere leden druk bezig een eenvoudig beademingsapparaat te ontwikkelen waar in korte tijd grote aantallen van kunnen worden geproduceerd.