Covestro
Groundbreaking ceremony in Antwerpen. Van linksn aar recht: Klaus Schaefer (Chief Technology Officer Covestro), Ann Wurman (Director Essenscia Vlaanderen), Annick De Ridder (Vice-Mayor of Antwerp and President of the Port of Antwerp-Bruges), Jan Jambon (Minister-President of the Flanders region), Georg Wagner (managing director Covestro NV) and Peter Verdonck (Operations Manager Covestro NV) © Covestro

Het Duitse chemiebedrijf Covestro investeert op de site in Antwerpen 300 miljoen euro in een nieuwe fabriek voor de productie van aniline. Dat is een belangrijke grondstof voor de productie van tal van chemische producten, waaronder MDI. Deze stof wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van polyurethaanschuim (pur) voor isolatiematerialen voor gebouwen, koelkasten en koelinstallaties. De plant is in 2025 operationeel en levert veertig nieuwe banen op.

De Vlaamse minister-president Jan Jambon stak 12 oktober de eerste spade in de grond voor de bouw van de nieuwe anilinefabriek. Het is de grootste investering op de Antwerpse Covestro-site sinds de jaren ’90. De investering is onderdeel van het wereldwijde MDI-investeringsprogramma van Covestro.
“Onze vestiging in Antwerpen speelt een cruciale rol in het leverings- en productienetwerk van Covestro en deze investering bewijst dat dit ook in de toekomst zo zal blijven”, zegt Volker Weintritt, Managing Director van Covestro in Antwerpen. “De toename van onze anilineproductie zal zorgen voor een duurzame en efficiënte bevoorrading van ons Europese MDI-netwerk, inclusief de toenemende capaciteit op onze Spaanse vestiging in Tarragona.”

Best beschikbare technologie

Het ontwerp en de procestechnologie van de nieuwe fabriek in Antwerpen is gebaseerd op de best beschikbare technologieën van Covestro op het gebied van procesveiligheid en energie-efficiëntie. Het Duitse bedrijf verwacht dat de wereldwijde MDI-markt op de lange termijn met ongeveer 6 procent per jaar zal groeien. “Als alles verloopt zoals gepland en de Oekraïneoorlog en de volatiele markten niet te veel stokken in de wielen steken, maken we ons sterk dat we begin 2025 met de productie kunnen beginnen’, zegt Klaus Schaefer, hoofd technologie van Covestro wereldwijd in de Belgische krant De Tijd. Covestro had de bouw van de nieuwe fabriek vier jaar geleden al ‘heel summier’ aangekondigd, maar door de covidpandemie leken de plannen in de koelkast verdwenen. Met de energiecrisis was het opnieuw opportuun ze eruit te halen.

Vraag naar isolatie toegenomen

Door de Europese Green Deal en de hoge energieprijzen is de vraag naar efficiënte isolatie enorm volgens hem toegenomen “We gaan ervan uit dat de vraag naar aniline en MDI daardoor de volgende jaren met gemiddeld 6 procent zal groeien. Vanuit Antwerpen zal de aniline ook worden geëxporteerd naar onze twee fabrieken in Duitsland en onze Spaanse fabriek waar we MDI produceren.”

De Antwerpse fabriek moet ook de CO2-uitstoot van de Covestro-site verlagen. Momenteel wordt 20 procent van de stoombehoefte gedekt door het gebruik van proceswarmte uit de productie. De rest wordt aangevuld met stoom op basis van aardgas. Met de nieuwe installatie zal de stoom uit proceswarmte verdubbelen. Dat moet een besparing van 27.000 ton CO2 per jaar opleveren.

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.