Dagproductie industrie lager voor het eerst in 3 jaar

Vergeleken met december 2017, was de gemiddelde dagproductie van de industrie in 2018 4,2 procent lager. Sinds 2015 werd er geen lagere productie dan het voorgaande jaar genoteerd, tot in 2018 dus. De elektrische en elektronische industrie(-14%) zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor deze krimp.

Maar ook de chemie (-4,3), farmacie (-9%) en transportmiddelensector (-10%) deden het in 2018 slechter dan in 2017. Een lagere productie werd door analisten eerder al voorspeld. Door het relatieve gebrek aan personeel en materiaal en de daarmee gepaard gaande toename in kosten, kunnen veel bedrijven de vraag simpelweg niet bijhouden.

Ook het productenvertrouwen daalde opnieuw in januari 2019. Hoewel het vertrouwen nog altijd ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar ligt, waren de producenten minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Dat ligt vooral aan het dalen van de Duitse vertrouwensindicator van de industrie. Duitsland is een belangrijk exportland voor de Nederlandse industrie.

De Nederlandse economie doet het in z’n geheel echter nog steeds goed, vooral vergeleken met omringen Europese landen. In 2018 groeide de economie met 2,5%, terwijl in het derde kwartaal van 2018 een stilval voor kwartaal 4 werd voorspeld. Volgens Econoom Mathijs Bouman doet de Nederlandse economie het vooral beter dan de Duitse, omdat onze Oosterburen al eerder begonnen aan hun herstel na de crisis. Maar ook verstandig economisch beleid is de reden dat de Nederlandse economie op dit moment beter draait dan de Belgische en Franse economie.

Volgens Bouman zal de inmiddels ontstane krapte op de arbeidsmarkt, maar ook het verloop van de Brexit de situatie voor 2019 gaan bepalen.