Leestijd: 35 seconden

Gisteren is op het Smart Industry Jaarcongres in Bussum het voornemen uitgesproken de mogelijkheden van een Data Value Center voor de Nederlandse industrie te onderzoeken. Dat voornemen is uitgesproken door Brainport Development, Brainport Industries, Provincie Noord-Brabant, TNO, SURF en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Smart Industry, Industrial Internet of Things, big data en (recenter) blockchain hebben allemaal één ding gemeen: bedrijven in de procesindustrie produceren straks niet alleen een eindproduct, maar ook enorme hoeveelheden data. Diverse experts attendeerden de industrie er al op: het ‘minen’ van die data kost niet alleen veel tijd, maar vraagt ook om andere competenties dan die je normaal nodig hebt in de industrie.

Het idee van het Data Value Center is dus niet vreemd: ondernemers moeten in dit center kunnen experimenteren met data en onderling ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Meer kunnen doen met de gegenereerde data is dus het doel.

Als het initiatief doorgaat, zal het centrum in Noord-Brabant worden gebouwd. De Brabanders hebben de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met big data in het Campione fieldlab, waar grote hoeveelheden data worden ingezet om maintenance efficiënter en effectiever te maken.

Overigens is het idee niet compleet nieuw: in Almere staat al een Big Data Value Center, weliswaar niet specifiek voor de maakindustrie, maar wel met het doel meer te kunnen doen met grote hoeveelheden data.