Er zijn nogal wat plants in de procesindustrie waar er op grote, afgelegen terreinen data moet worden verzameld. Wanneer die onderdelen van plants niet met permanente sensoren zijn uitgerust, worden die metingen handmatig gedaan. Vooral wanneer er grote hoeveelheden metingen moeten worden verricht, gaat er vaak onnodig veel tijd (en nauwkeurigheid) verloren door de manier waarop de metingen worden uitgevoerd. Richard van Leeuwen van RS Technics vertelt over hun oplossing.

1: Wat is het probleem precies? “Bij een van onze klanten, Jiffy, een producent van teeltoplossingen, wordt turf geoogst en opgespoten op zogenaamde turfruggen. Dat turf kan gaan broeien en daardoor verbranden. Om de temperaturen in die ruggen te monitoren, is er een medewerker de hele dag onderweg om die temperatuurmetingen te doen. Turf wordt vooral in de Baltische staten geoogst en in de winter is het daar ijskoud. Een medewerker is dus constant z’n handschoenen aan het aan- en uitdoen en dat leidt weleens tot onvolledige metingen.”

2: Wat is de oplossing? “We hebben onze robe uitgerust met een module die communiceert met een smartphone. Nu kan op de module direct gezien worden of de meting is geslaagd en vervolgende worden de temperaturen, gekoppeld aan de locatie, zonder de smartphone te hoeven hanteren, opgeslagen op de device. Zodra er connectie is met een data-netwerk wordt de data in een cloud-omgeving opgeslagen.”

3: En die oplossing is ook in de procesindustrie te gebruiken? “Jazeker. Het snel verrichten van metingen, zonder iets te hoeven opschrijven of een device te moeten hanteren, is voor verschillende bedrijven interessant. Als je een plant ook nog eens ergens in Frankrijk staat met beperkt bereik, is de functie van het versturen van data zodra er wél bereik is, ook nog eens zeer praktisch. We hebben al verschillende aanvragen gekregen vanuit de industrie.”