Nederlandse start-up Carbyon wint 1 miljoen dollar van Elon Musk voor CO2-afvang en opslag

Visual van de machine die Carbyon ontwikkelt (Carbyon).

De Eindhovense start-up Carbyon heeft een aanmoedigingsprijs van 1 miljoen dollar gewonnen voor apparatuur om CO2 uit de lucht te filteren en ondergronds op te slaan. De prijs wordt gefinancierd door Elon Musk en de Musk Foundation en maakt onderdeel uit van de vier jaar durende wereldwijde XPRIZE-competitie. De organisatie nodigde wereldwijd innovators en teams uit om een oplossing te creëren die CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer of de oceanen kan halen en op een milieuvriendelijke manier voorgoed kan opslaan.

De jury ziet in de ontwikkeling van het Eindhovense bedrijf een mogelijke doorbraak in het opruimen van CO2, meldt het AD. De nieuwe techniek die Carbyon op de High Tech Campus ontwikkelt, doet dat volgens CEO Hans De Neve duizend keer sneller dan die van andere bedrijven. De machine is daardoor relatief goedkoop en verspilt weinig energie.

Techniek uit halfgeleiderindustrie

Het grote verschil van de methode van Carbyon met concurrenten, is dat het actieve laagje dat CO2 bindt, extreem dun is: één atoomlaag dik. “Daardoor werkt het in minuten, terwijl de technieken van andere bedrijven vaak uren nodig hebben om de CO2 te binden”, aldus De Neve in De Ingenieur. Voor het aanbrengen van dat ultradunne laagje gebruikt het bedrijf atomic layer deposition (ALD), een techniek uit de halfgeleiderindustrie.

Labs van Carbyon (Fotografie Vincent van den Hoogen).

De machines die het bedrijf wil produceren, zullen een soort luchtdoorlatende folie bevatten waaraan CO2-deeltjes blijven plakken. Vervolgens wordt deze CO2 weer losgeweekt onder een temperatuur van 120 graden Celsius. Het vrijgekomen gas kan gebruikt worden voor de productie van groene brandstof.

Gevalideerd schaalmodel

Om de wedstrijd te winnen, moesten teams waaronder Carbyon, een nauwkeurig gevalideerd schaalmodel van hun oplossing laten zien. Ook beschreven ze hoe dit model kan worden opgeschaald tot 1 miljard ton per jaar. “Wij hebben de werking gedemonstreerd van het belangrijkste onderdeel van onze DAC-oplossing (Direct Air Capture). Daarmee tonen we aan dat wij goed geplaatst zijn om de volgende stap van 1.000 ton per jaar tegen 2024 tot een goed einde te brengen. Deze demonstratie is geverifieerd door een onafhankelijke derde partij, waardoor het bewijs van de prestatieclaims van de gedemonstreerde technologie in werking wordt geleverd”, aldus Hans de Neve.

Eindzege

Door de winst van deze prijs is Carbyon ook in de race voor de eindzege van de competitie die XPRIZE organiseert met financier en techmiljardair Elon Musk. Het Eindhovense bedrijf maakt, net als andere winnaars van de prijs, in 2025 kans op 50 miljoen dollar als eindwinnaar voor de uitvoering van hun idee, terwijl onder de drie runners-up 30 miljoen dollar wordt verdeeld.

Klimaatverandering bestrijden

Het doel van de XPRIZE is om efficiënte klimaatinnovaties aan te moedigen en te helpen opschalen om tegen 2050 collectief de doelstelling van 10 gigaton per jaar aan koolstofverwijdering te bereiken. De ambitie is om zo klimaatverandering te bestrijden en de koolstofbalans van de aarde weer in evenwicht te brengen. De ingediende oplossingen zijn wetenschappelijk geëvalueerd op basis van meerdere criteria, zoals de hoeveelheid verwijderde CO2, levenscyclusanalyse van het verwijderingsproces, energie-efficiëntie, landvoetafdruk en opslagcapaciteit.