De kogel door de kerk: Groningse gaswinning naar 0 in 2030

Minister Wiebes heeft zojuist bekend gemaakt dat in 2030 geen kubieke centimeter gas uit het Groningse gasveld meer zal worden gewonnen. Voor die tijd, in 2022 zal de gaswinning naar 12 miljard kuub worden teruggebracht, daarna zo snel mogelijk naar 7,5 en in 2030 dus naar 0.

Opvallend is dat Wiebes hiermee nog verder gaat dan het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Die adviseerde het ministerie van EZ om de jaarlijkse winning op zo’n 12 miljard kuub te houden. “Bij die gaswinning is er nog steeds een te groot risico op een zware beving en dat willen we niet”, licht Wiebes toe.

Er komt op korte termijn een stikstoffabriek die hoogcalorisch gas kan omzetten naar laagcalorisch gas. Wiebes erkent dat die stikstoffabriek er eigenlijk al had moeten staan. “Maar achteraf praten is zo makkelijk”, meent hij.

Voor de industrie zijn de gevolgen groot. De 170 grootverbruikers worden ‘gesommeerd’ voor 2022 over te stappen gas uit het buitenland of van andere energiebronnen gebruik te maken. Die woordkeuze is opmerkelijk, gezien het feit dat de grootverbruikers al lang hebben aangegeven over te willen stappen, maar op dit moment simpelweg nog geen keuze hebben.

De export van gas naar het buitenland wordt ook afgebouwd. Onder andere de ombouw met stikstofinstallatie in een Duitse energiecentrale kan de Duitsers minder afhankelijk maken van het Groningse gas.