De uitdagingen van een MES-implementatie

Om bij de tijd te blijven ontkomen bedrijven in de procesindustrie er niet aan om een Manufacturing Execution System (MES) te implementeren. MES is een informatie software dat real-time alle productie-informatie ontvangt en bijhoudt. Informatie zoals bijvoorbeeld grondstofverbruik, verwacht onderhoud en productieschema’s.

MES levert voor ondernemers veel voordelen op. Hier zijn meer dan genoeg voorbeelden van, zoals sneller en flexibeler kunnen inspelen op marktveranderingen, het productieproces zoveel mogelijk kunnen beheersen en kostenverlaging door efficiënter gebruik van de bestaande productielijnen. Maar voordat het live is komt er veel tijd en inzet bij kijken.

Ook al beweren bepaalde aanbieders van MES-oplossingen dat de implementatie van hun systeem ‘zeer eenvoudig’ is, blijkt dat vaak niet de realiteit. Voor bedrijven komt er veel tijd en inzet bij kijken. En zeker voor bedrijven in de procesindustrie die al jaren dezelfde manier van werken hebben behouden, is het een stuk minder vanzelfsprekend om zo’n digitaliseringsslag te maken. Het resultaat nadat een bedrijf door dat proces heen is gegaan is het echter dubbel en dwars waard.

Dus hoe kunt u de implementatie zo soepel mogelijk laten lopen? Hoe intensief dit traject uiteindelijk verloopt en hoe soepel de implementatie plaatsvindt, is onderhevig aan een aantal factoren. Uiteraard speelt de externe partij die MES aanbiedt een zeer belangrijke rol, maar ook kennis van de te verwachten valkuilen en obstakels dragen bij in het geheel.

Visual Link Software is ontwikkeld door de software engineers van Hellebrekers Industriële Automatisering. Het is een modulair opgebouwd Manufacturing Execution System dat in zijn geheel, maar ook modulair ingevoerd kan worden. Gedurende eerdere implementaties kwamen de engineers enkele valkuilen en obstakels tegen. Het kunnen voorkomen of omzeilen van deze uitdagingen scheelt veel tijd en geld. Om organisaties goed voorbereid een MES-implementatie in te laten gaan, biedt Hellebrekers een whitepaper aan met de meest voorkomende valkuilen en obstakels en de beste manier om hier mee om te gaan.

Een van de genoemde obstakels is weerstand op de werkvloer. Nieuwe manieren van werken kan bedreigend zijn; ‘Raak ik nu mijn baan kwijt?’, of, ‘Word ik nu veel meer gecontroleerd’ zijn twee vaak gehoorde vragen. Medewerkers bieden minder of geen weerstand als ze a. inzien dat ze zelf voordeel hebben van de nieuwe manier van werken (bijvoorbeeld minder fysieke belasting of minder administratieve werkzaamheden) en b. zich gehoord voelen in de ontwikkelfase van het werkproces. Zorg daarom voor voldoende interne betrokkenheid. Dit ontstaat door medewerkers mee te laten denken over het product en proces. Creëer een projectteam bestaande uit personen vanuit verschillende disciplines en lagen uit de organisatie.

In de whitepaper van Hellebrekers worden de valkuilen en obstakels beschreven. Daarbij geeft het u oplossingen, tips en richtlijnen waarmee ze ontweken of weggehaald kunnen worden.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken met één van onze MES-experts, neem dan contact op met Hellebrekers Industriële Automatisering 088 – 45 68 000.

Lees hier de whitepaper