Debiet meten tijdens continu bedrijf: veelzijdig, nauwkeurig, kosteneffectief

  • Nieuwe, draagbare Clamp-on flowmeter Sitrans FS290 van Siemens
  • Sensoren snel en eenvoudig te installeren – zonder procesonderbreking of stilstand van de installatie
  • Eenvoudig te vervangen batterij met lange levensduur
  • Uitgebreide, geïntegreerde datalogger-functionaliteit

Den Haag, 16 februari 2022 – Siemens presenteert de nieuwe draagbare ultrasone Clamp-on flowmeter Sitrans FS290 voor het monitoren van het volumedebiet in leidingen. Het systeem omvat de batterijgevoede transmitter Sitrans FST090 en de Clamp-on sensoren Sitrans FSS200. De sensoren kunnen snel en eenvoudig aan de buitenzijde van een leiding worden geïnstalleerd – zonder onderbreking van proces of stilstand van de installatie.

De Sitrans FS290 is geschikt voor leidingdiameters vanaf DN10, wandiktes tot 35 mm en kan vrijwel op elk type leiding, qua materiaal, worden gemonteerd waardoor deze zeer flexibel inzetbaar is. Het aanbevolen temperatuurbereik is -40°C tot +120°C, maar voor extremere toepassingen biedt Siemens ook hoge-temperatuursensoren tot een maximum van +230°C.

Bij de installatie en tijdens bedrijf onderscheidt de Sitrans FST290 zich door zijn grote gebruiksvriendelijkheid. Allerlei geïntegreerde menu’s en wizards voor de inbedrijfstelling, alsmede materialen voor een eenvoudige montage maken deel uit van de leveringsomvang. De HMI-interface biedt zes verschillende weergaven en 14 verschillende talen, waaronder Nederlands.

Indien er beperkte inbouwcondities zijn dan biedt het gepatenteerde ‘upstream en downstream configuratie menu’ uitkomst. Dit menu beschrijft de meest uiteenlopende ongunstige configuraties en compenseert automatisch de daaruit voortvloeiende meetonzuiverheden, en dit in beide flowrichtingen. Daarnaast biedt de Sitrans FST290 uitgebreide simulatie-, diagnose- en datalogger functionaliteit.

De Sitrans FS290 wordt veel gebruikt voor tijdelijke monitoring op het gebied van (drink)watervoorziening en afvalwaterafvoer. Dit maakt bewaking van koel- en warmwatertoevoer alsmede lekkages mogelijk. Hierdoor worden controlemetingen, dat wil zeggen het periodiek controleren van de geïnstalleerde meters, zeer eenvoudig. Daarnaast bewijst de draagbare Clamp-on meter zijn toegevoegde waarde als vervangende meter voor stationaire meters, als deze zijn verwijderd voor reparatie of kalibratie.