Het regent de laatste tijd aanvragen voor bouwvergunningen en uitbreidingen in Delfzijl. En vooral de chemie lijkt de komende tijd miljoenen te investeren. Akzo bijvoorbeeld, gaat zijn productie met een kwart uitbreiden en ook ChemCom investeert miljoenen in Delfzijl.

Bestemmingsplan

Hoewel het uitstekend gaat met de economie in het algemeen en met de industrie in het bijzonder, lijkt er in het Noorden toch meer aan de hand. ‘Klopt”, licht CDA Wethouder IJzebrand Rijzebol toe, “het zit hem deels in het nieuwe bestemmingsplan.”

Bedrijven, en vooral industriële bedrijven houden niet van onzekerheden

In Delfzijl was altijd al een groot chemiepark, waar onder andere Akzo een vestiging heeft. “Maar de ontwikkeling van dat chemiepark lag al langere tijd stil”, weet Rijzebol. “Bedrijven, en vooral industriële bedrijven houden niet van onzekerheden en het bestemmingsplan was simpelweg te onduidelijk. Je gaat dan niet uitbreiden voor tonnen, als de toekomst van het gebied nog kan veranderen. Sterker nog, bij grote industriële ondernemingen is het maken van een uitbreidingsplan al iets wat een paar ton kost. Dat doe je niet als je zeker weet dat er een vergunning komt.”

Bedrijven gaan hier de komende tijd voor miljoenen investeren

Maar afgelopen voorjaar kwam er een nieuw bestemmingsplan in Delfzijl dat er goed uitzag voor de industrie. En dat merkt Rijzebol: “Het regent aanvragen, vooral vanuit de chemie. Bedrijven gaan hier de komende tijd voor miljoenen investeren.”

Vergroenen

Interessant is dat veel bestaande bedrijven fors lijken te gaan vergroenen. Rijzebol: “Veel aanvragen hebben betrekking tot duurzame energie en recycling. Akzo bijvoorbeeld, gaat hier in Delfzijl hun processen aanzienlijk vergroenen. Onder andere door restwarmte van andere bedrijven te gaan gebruiken.”

Akzo bijvoorbeeld, gaat hier in Delfzijl hun processen aanzienlijk vergroenen

Een goed voorbeeld van het zorgvuldiger omspringen met energie is de stoomleiding die bijna gereed is. “Het complete chemiepark kan straks gebruik maken van stoom, die middels een leidingsysteem over het hele terrein loopt. Die stoom wordt geproduceerd door restwarmte en kan voor andere bedrijven uitermate goed gebruikt worden voor hun proces.”

Wat betreft Rijzebol wordt Delfzijl steeds meer een blauwdruk voor nieuwe industriegebieden. “Als je al tijdens het bestek kritisch kijkt naar je energievoorziening, grondstoffen en afvalstoffen, kun je bedrijven beter op elkaar laten aansluiten.”