Denios levert brandwerende veiligheidskast: Voor veilige opslag Li-ion batterijen

Li-ion batterijen kunnen spontaan van binnenuit zelf ontbranden. Eenvoudigweg blussen met water of CO2, is in zo’n geval géén oplossing, want dat leidt tot een verhoogd explosierisico. Helaas blijkt keer op keer dat dit fenomeen weinig of niet bekend is in de industrie, met als gevolg dat er al menig keer grote schades zijn ontstaan: van het neerstorten van vliegtuigen door zelfontbranding van de batterijen tot het exploderen van apparatuur zoals telefoons, camera’s en computers. Om bewustwording op dit gebied te vergroten is Denios onlangs van start gegaan met de campagne ‘Laat de spuit maar thuis’.

Dit is dan ook het thema op de stand bij Denios tijdens de komende vakbeurs Maintenance 2018 in Gorinchem. De stand van Denios staat in het teken van de nieuwe brandveiligheidskast van Asecos, die speciaal is ontwikkeld voor het veilig laden en opslaan van accu’s. Onderscheidend is dat deze brandveiligheidskast een brandwerendheid heeft van 90 minuten van buiten naar binnen en van 60 minuten van binnen naar buiten. De notified body MPA Dresden heeft deze kast in een testopstelling getest op basis van de standaard brandcurve van de EN 1363-1 bij een 15% hogere temperatuur en vervolgens gecertificeerd. In het kader van veiligheid dé ideale oplossing voor TD’s en andere afdelingen waar dag in, dag uit grote hoeveelheden apparaten met li-ion accu’s worden opgeladen en bewaard. De nieuwe kast is beschikbaar in 3 stekkerklare uitvoeringen. De 1ste uitvoering (veiligheidsklasse 1) heeft een minimale brandwerendheid van 60 minuten van binnen naar buiten.

De 2de uitvoering (veiligheidsklasse 2) is tevens uitgevoerd met een automatisch blussysteem in de kast. Dit systeem met een droge aerosol wordt geactiveerd zodra de temperatuur in de kast boven een bepaalde grenswaarde komt. De aanwezige hoeveelheid blusgas is toereikend om de batterijen die opgeslagen zijn in de kast ongeveer 45 minuten onder een temperatuur van 130° C te houden. Middels speciale brandkleppen wordt de overdruk die in de kast ontstaat binnen de perken gehouden.

De 3de uitvoering tenslotte is uitgerust met een branddetectie systeem op basis van rookdetectie voor het nog sneller activeren van de blusprocedure en het in werking stellen van een alarm. Ook is het mogelijk wandcontactdozen aan te brengen voor veilig laden en om diverse legborden bij te bestellen, waaronder een rooster dat blusgas doorlaat.

Meer informatie: www.denios.com