Warmte buizen in de haven van Rotterdam (foto: Havenbedrijf Rotterdam Eric Bakker)

Digitale aanvallen op olieterminals in Europa

Verschillende olieterminals kregen afgelopen dagen te maken met cyberaanvallen. In zowel Nederland, België, als Duitsland werden opslagplaatsen voor olie getroffen. De gevolgen zijn relatief mild, maar desalniettemin verstorend.

Gisteren werd bekend dat diverse olieterminals het slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval, waar volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een ‘crimineel motief’ achter zit.

Inmiddels is bekend dat diverse olieterminals in Duitsland al sinds afgelopen zaterdag gehackt zijn. De betreffende terminals ondervinden als gevolg daarvan significante logistieke problemen. Doordat laden en lossen problematisch is geworden, liggen schepen op zee ‘in de wacht’ om te kunnen lossen.

In totaal zijn er naar alle waarschijnlijkheid zo’n 17 opslagplaatsen getroffen door cyberaanvallen. In Duitsland gaat het om Mabanaft en Oiltanking, in Nederland en België gaat het om Evos, Oiltanking en Sea Tank. In het geval van Evos zijn er alleen problemen voor de opslag bij Terneuzen. De andere terminals op andere locaties functioneren zoals altijd.

In Duitsland is men spaarzaam met de informatieverstrekking, maar het lijkt er op dat Mabanaft problemen heeft met de bevoorrading van binnenlandse afnemers. Zowel Mabanaft als Oil Tanking zijn met een team IT-experts een onderzoek opgestart. Europol heeft bovendien hulp aangeboden bij het onderzoek.

Shell kondigde gister aan om delen van het olievervoer om te leiden om logistieke problemen te voorkomen.