Digitalisering in de productie automatisering

De flexibilisering van productie is sterk toegenomen, van massa naar individuele productie-eenheden. Daarom zoekt de productiemarkt naarstig naar flexibele machine oplossingen.

Serieuze stappen zijn gemaakt om pneumatische ventielfuncties digitaal aan te sturen via zogenaamde motion app’s. Afhankelijk van de gewenste pneumatische functie kan per ventiel door de PLC een app, een voorgeprogrammeerde control functie, met parameters worden aangestuurd om snel en gecontroleerd taken uit te voeren.

Het Festo VTEM ventieleiland werkt als een soort blackbox waarmee ventielen allerlei taken kunnen uitvoeren en op elke machine zijn weg vindt, waarbij de druk en doorlaat per poort van het ventiel wordt geregeld. In combinatie met analoge of digitale ingangen kunnen dan ook positietaken worden uitgevoerd met een app.

Interessant is dat zowel oude en nieuwe machines gebruik kunnen maken van deze innovatie. Je verandert bijvoorbeeld je oude machine in een veel snellere versie met meer flexibiliteit en functies. Daarnaast opent het nieuwe mogelijkheden voor industrie 4.0, als data transparantie en voorspellend onderhoud en bij storingen.

Digitalisering gaat verder dan alleen een programmeerbaar ventieleiland. Zo wordt de beschikbare procesdata gebruikt om voorspellend gedrag van de functie in de machine te kunnen doen. De eerste projecten met kunstmatige intelligentie zijn al door Festo uitgevoerd. Dit helpt klanten om voortijdig in te grijpen in hun productie processen.

Heeft u de PPA presentatie van 2 februari 2021 bijgewoond? Dan kunt u de presentatie terugkijken de recorded versies. U heeft hier een link voor ontvangen. Heeft u de presentatie niet gezien, maar bent u wel geïnteresseerd. Neem dan contact op met Benno Brinkers via benno.brinkers@festo.com

Festo BV