Edwin Langstraat is Senior Project Manager bij de STC Group, beter bekend van de proeffabriek in Brielle. In het onderwijs heeft hij dagelijks te maken met het tekort aan geschoold personeel in de industrie. Maar volgens hem zijn er vier maatregelen waar je direct mee kunt beginnen om het steeds dreigender personeelstekort aan te pakken.
1: Zoek het dichtbij huis
“Een van de gouden regels van de marketing is dat het meer inspanning kost een nieuwe klant te vinden dan een bestaande klant te behouden. Dat geldt ook voor je personeel. Ik zou dus zeggen: investeert eerst meer in je eigen personeel, voordat je buiten je bedrijf gaat zoeken. Heel concreet: stel dat een medewerker aangeeft van vier dagen naar twee dagen terug te willen. Probeer dan als werkgever te kijken wat er achter die wens zit en of je misschien iets kunt doen om die oorzaak weg te nemen. Denk dus niet ‘laat ik het maar accepteren, want nu blijft hij/zij in ieder geval nog twee dagen bij me werken’, maar kijk eerst naar de oorzaak.”
2: Benut de netwerken van je eigen personeel
“Het lijkt een open deur, maar benut ook vooral de netwerken van de mensen die voor je werken. Verkopers kennen andere verkopers, operators kennen andere operators. Maak van je eigen personeel ambassadeurs van je bedrijf. Je hoeft daarmee geen concurrentiestrijd aan te jagen met andere partijen in de branche, maar misschien heeft jouw operator wel in de klas gezeten met een andere operator die na z’n opleiding iets heel anders is gaan doen, maar nu best wel weer interesse kan hebben.”
3: Werkgeverschap is niet alleen werk verschaffen
“Zet jezelf als een goed werkgever neer die niet alleen werk verschaft, maar ook opleidingen regelt en een goed sociaal beleid heeft. Als je jongeren wilt aanspreken, zal je ook om andere zaken denken: die generatie is vaak gevoeliger voor duurzaamheid, het voorkomen van uitbuiting, het oplossen van vervuiling. Heb je dat niet goed geregeld, kost je dat misschien personeel. Met een sociaal jaarverslag alleen kom je er niet. Je moet het echt kunnen laten zien en als je dat voor elkaar hebt, werk je ook meteen weer aan het ambassadeurschap van je personeel.”
4: De jonge generatie heeft minder met bezit, meer met flexibiliteit
“Gerelateerd aan het eerste punt, zou je nog specifiek kunnen concluderen dat de nieuwe jonge generatie minder geïnteresseerd is in bezit en zekerheid, maar juist flexibiliteit van de werkgever verwacht. Het kan best zijn dat ze na een jaar werken ineens drie maanden op sabbatical willen. Als jij dan zegt ‘daar is het gat van de deur’, ben je ze kwijt. Veel slimmer is om met ze mee te denken, door ze te vragen tijdens hun sabbatical na te denken over een nieuw project waar je mee bezig bent. Of misschien kun je je werknemer vragen om, als hij toch in Australië zit, langs te gaan bij een bedrijf en daar eens een paar dagen mee te lopen. Uiteindelijk komt zo’n werknemer weer fris en gemotiveerd bij je terug.”