Drones zijn een interessant alternatief voor traditionele methodes bij industriële inspecties. In situaties met slecht licht, niet geheel ondenkbaar in de industrie, heeft een drone echter een beperkte inzetbaarheid. In sterk bebouwde omgevingen (of in een silo, of fabrieksruimte) is het gebruik van GPS vrijwel onmogelijk. Een drone-piloot moet het dan hebben van de visuele informatie die de camera verwerkt. Diezelfde informatie is uiteraard ook nodig voor het uitvoeren van de inspectie. Maar bij slecht licht is dat bijzonder lastig.

Onderzoekers van Universiteit Zürich hebben een speciale camera ontwikkeld die ook bij weinig licht nog steeds voldoende informatie levert voor de besturing en de inspectie. Deze zogenaamde ‘event camera’ zou even gevoelig als het menselijk oog moeten zijn. Door veranderingen in helderheid van elke afzonderlijke pixel te registreren zou deze camera zelfs bij zeer weinig licht schokvrije beelden moeten afleveren.

Het prototype wordt op dit moment uitvoerig getest en het is nog niet bekend wanneer dit product op de markt zal verschijnen.