Duitse bedrijfsleven vol vertrouwen

De actuele inschattingen en verwachtingen van Duitse bedrijven over de marktsituatie in Duitsland zijn verder gestegen. Zij bereiken een ‘all-time high’ sinds het begin van de metingen in 1993. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van de Duitse werkgeversorganisatie DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag), waaraan meer dan 24.000 bedrijven deelnamen. Vooral de vooruitzichten in de industrie en de bouwsector ontwikkelen zich steeds beter.

Naar aanleiding van de enquête verhoogt de DIHK de groeivoorspelling voor 2017 van 1,6 procent naar 1,8 procent. Opvallend zijn de stijgende investeringsuitgaven. De bouwsector gaat er vanuit de komende tijd meer te investeren dan ooit tevoren. Ook de industrie breidt haar investeringsbudget verder uit. Daarnaast compenseren Duitse bedrijven tegenslagen in de internationale handel, zoals die met belangrijke handelspartners als het Verenigd Koninkrijk en Turkije, door goede ontwikkelingen in het Duitse binnenland en binnen de eurozone.

“Ook Nederland profiteert van de goede situatie bij onze oosterburen. De afgelopen maanden trok de export naar Duitsland weer aan”, aldus DNHK-directeur Günter Gülker. “Deze resultaten laten zien dat de exportkansen voor de Nederlandse industrie- en bouwbedrijven onverminderd groot zijn.”

De goede conjunctuur blijkt verder uit de positieve ontwikkeling van de werkgelegenheid. Momenteel zijn in Duitsland 44 mln. werkenden en de stijgende lonen stimuleren de private consumptie nog meer. De DIHK verwacht 500.000 meer banen in 2017. De enige belemmering voor de groeiende Beschäftigung is het toenemend tekort aan vakkrachten.

Ook cijfers van het Duitse economische onderzoeksinstituut ifo bevestigen de optimistische instelling van Duitse ondernemers: Het ondernemersvertrouwen steeg van 113 punten in april naar 114,6 punten in mei.