De Duitse scale-up CFK Recycling heeft 8 januari de Sustainable Industry Challenge gewonnen. De scale-up kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een methode voor het recyclen van koolstofvezels. Het bedrijf gaat samen met chemiebedrijf Teijin Aramid testen of ze ook aramide vezels kunnen recyclen.
CFK Recycling heeft 100.000 euro gewonnen om de innovatie verder uit te werken. Teijin Aramid is een van de vijf industriële bedrijven die in de Sustainable Industry Challenge vragen voor de vergroening van de chemie- en energiesector in Noord-Nederland hebben uitgezet. Daarnaast waren Suiker Unie, ENGIE, ESD-SIC en BioMCN op zoek naar concrete oplossingen voor de vergroening, zoals het gebruik van restwarmte, de productie van biopolymeren uit bietenpulp en ander plantaardig afval en thermische recycling.
Wereldwijde belangstelling
Meer dan 200 bedrijven vanuit de hele wereld hadden zich aangemeld voor de wedstrijd. Hiervan komen er 29 uit Nederland. Uiteindelijk zijn er veertig geselecteerd om aan de wedstrijd deel te nemen. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl. Na een pitch tegenover de Britse startup Immaterial Labs wees de jury CFK Recycling aan als winnaar.
Recycling aramidevezels in beginstadium
CFK Recycling ontwikkelde een methode voor het duurzaam recyclen van koolstofvezels, veel gebruikt in vliegtuigen en auto’s. Ook wieken van windmolens bevatten veel koolstofvezels. De recycling van aramidevezels bevindt zich nog in een beginstadium. Teijin kan nog niet zeggen waar de aramidevezels vandaan komen en wat er uiteindelijk mee gebeurt. Het chemiebedrijf recycelt al jaren weefsels om er pulp van te maken. De samenwerking met CFK biedt volgens Teijin nieuwe mogelijkheden.
Edward Groen, Director Energy Transition & Sustainable Development bij Teijin Aramid, kijkt dan ook uit naar de samenwerking met CFK Recycling: “Deze scale-up is al erg ver met recyclen van koolstofvezels. Wij gaan met hen een pilot op kleine schaal doen om aramide te recyclen.”
Voor herhaling vatbaar
Emme Groot, bestuursvoorzitter Economic Board Groningen, is blij met het succes van de wedstrijd. “Wat een bijzondere innovatie heeft CFK Recycling voor deze uitdaging voor de vergroening van de chemie in Noord-Nederland. Een terechte winnaar van deze eerste Sustainable Industry Challenge. En fantastisch dat we Noord-Nederland samen met partners zo op de kaart hebben gezet. Behalve de winnaar zijn er meerdere scale-ups die met noordelijke bedrijven om de tafel gaan. Wat ons en onze partners betreft is deze wedstrijd absoluut voor herhaling vatbaar.”