Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht komt regelmatig in opspraak door het lozen van FRD903 en voorheen PFOA (foto: Twitter).

De fabriek in Dodrecht waar DuPont nu nog Delrin produceert, staat te koop. DuPont verkoopt de fabriek samen waarschijnlijk met de werknemers. Behalve een nieuwe naam op de gevel, zal er waarschijnlijk niets veranderen.

DuPont stopt met de productie van Delrin in Dordrecht; de laatste fabriek waar die grondstof nu nog wordt geproduceerd, wordt verkocht. Daarmee komt een einde aan zestig jaar DuPont in de Zuid-Hollandse stad.

Delrin

Maar er komt waarschijnlijk geen einde aan de productie van Delrin: de fabriek wordt namelijk, met behoud van werknemers, verkocht aan een nieuwe partij. Behalve een nieuwe naam op de muur en de visitekaartjes, zal er dus niet veel veranderen. Wie de fabriek gaat kopen, is niet duidelijk. DuPont verwacht in het volgend jaar meer duidelijkheid te hebben.

Gezondheidsproblemen

DuPont en Chemours hebben bepaald geen onbesproken staat van dienst in Dordrecht. Hoewel het bedrijf decennia lang een grote werkgever en sponsor van diverse verenigingen en events was, ontstond er vooral de afgelopen jaren veel kritiek op het bedrijf. Daarbij ging het over de productie en de lozingen van PFOA en GenX (FDR902 en 903). Niet alleen werd de lozingsvergunning meerdere malen teruggeschroefd vanwege de schadelijkheid van de niet-afbreekbare stoffen, ook bleken er gezondsheidsproblemen onder de werknemers als gevolg van blootstelling aan deze stoffen te zijn ontstaan.

Afgelopen zomer oordeelde de rechter nog dat DuPont aansprakelijk is voor de gezondheidsschade die vijftien oud-medewerkers opliepen in de fabrieken van het bedrijf. De medewerkers eisen een schadevergoeding van 1 miljoen euro.

Vorig jaar overwoog de Nederlandse overheid een totaalverbod op PFAS-stoffen. Chemours reageerde toen: “De uitgebreide definitie van PFAS die in het voorstel wordt toegepast is volgens ons te ruim om een effectieve, op wetenschap gebaseerde beoordeling en regulering van bepaalde chemische verbindingen, zoals fluorpolymeren en F-gassen mogelijk te maken”, vertelt een woordvoerder van Chemours in het AD.