DYKA Nederland zet in op energietransitie: PE-leidingsysteem nu ook gekeurd voor waterstof

PE-leidingsysteem energietransitie

De energietransitie in Nederland is in beweging en dat heeft DYKA Nederland goed begrepen: de bestaande PolyEthyleen-buizen en -hulpstukken zijn recent gekeurd voor het vervoer van waterstof in Nederland. DYKA Nederland en de overkoepelende DYKA Group, maken zich daarmee op voor de aankomende, Europese veranderingen op vlak van de transitie naar duurzame energie. Waterstof staat bekend als een van dé veelbelovende en hernieuwbare energiebronnen die de gedoodverfde vervanger van de fossiele brandstof aardgas vormt.

 “We proberen alsmaar duurzamer te werken, niet in de eerste plaats door ons eindproduct zo duurzaam mogelijk te maken”, aldus Erik van Haasteren, Commercial Director DYKA Nederland. “De keur van onze PE-buis is daar een mooi voorbeeld van. We zien dat de grootste netbeheerders in Europa en Nederland een sterk groeiende interesse in waterstof vertonen. Er zijn meerdere proefprojecten opgestart in ons land en het is dan ook niet geheel toevallig dat de eerste keur voor waterstof voor DYKA Group in Nederland behaald wordt.”

Waterstof als ideale vervanger aardgas

Waterstof is dan ook de ideale vervanger van aardgas: “Ook al zijn er nog enkele uitdagingen te overwinnen lijkt het erop dat waterstof aardgas zal vervangen. Mogelijk zullen de cv-ketels die nu in onze huizen geïnstalleerd zijn, mits enkele technische aanpassingen, kunnen overstappen op waterstof. De leiding die het aardgas aanvoert zal ook voor waterstof gebruikt kunnen worden, mits het een PE-buis is die voor waterstof gekeurd is – en dan natuurlijk liefst nog eentje van DYKA!”, zegt Pascal de Boer, Internationaal Productmanager van DYKA Group.

Nature’s Network als leidraad

De productie van de PE-buis vindt plaats in een Belgische DYKA-fabriek te Pelt, aan de grens met Nederland. “DYKA Nederland maakt deel uit van DYKA Group. Wij opereren met 8 fabrieken in Europa en zorgen daarmee voor lokale productie voor lokale markten, maar tegelijkertijd vullen de fabrieken elkaars productassortiment perfect aan. Zo produceert DYKA Nederland in zijn fabriek te Steenwijk PVC-buizen en gespuitgiete hulpstukken, naast de sterk groeiende DYKA AIR-producten voor ventilatiesystemen. Ons team te Steenwijk levert deze producten uit naar onze andere Europese markten.”

DYKA Nederland wil met dit keur hun steentje bijdragen aan de lopende energietransitie: “Dit keur toont nog maar eens de kwaliteit van ons productassortiment aan en onze focus op de energietransitie. Onze baseline ‘Nature’s Network’ zegt het helemaal: we willen zoveel mogelijk netwerken creëren die natuurlijke, hernieuwbare elementen vervoeren. Waterstof is er daar zeker eentje van. Wij vertrouwen erop dat ook onze klanten snel hun trein aanhaken bij deze innovatie – wij zijn alvast klaar om mee te denken in hun waterstofverhaal!”, concludeert Erik van Haasteren.

Over DYKA Nederland & DYKA Group

DYKA Nederland is een toonaangevende producent en leverancier van kunststof leidingsystemen (PVC, PE en PP). Binnen DYKA Nederland zijn de afdelingen productie, administratie, centrale distributie en verkoop gevestigd op het hoofdkantoor in Steenwijk. Bovendien verzekeren 21 regionale vestigingen een servicegeoriënteerde distributie en levering aan handelaren, aannemers, professionele installateurs, overheidsinstanties, nutsbedrijven en de industrie. DYKA Nederland heeft ongeveer 600 mensen in dienst. DYKA is een onderdeel van DYKA Group, een Businessunit van Tessenderlo Group. DYKA Group heeft moderne productievestigingen in Steenwijk en ‘s Gravendeel (Nederland), Pelt (België), Sainte-Austreberthe en Bourges (Frankrijk) Jelcz-Lakowice (Polen), Aichach (Duitsland) en Vadna (Hongarije).

www.dyka.nl

 

Meer industrie nieuws