Eastman Middelburg

Eastman Chemical Company rondde begin april de verkoop van haar kleefharsen-activiteiten aan het Britse chemiebedrijf Synthomer af. De verkoop omvatte de productlijnen koolwaterstofharsen, zuivere monomeerharsen, polyolefine polymeren, harsen en dispersies, oleochemische en op vetzuren gebaseerde harsen. Die maakten voorheen deel uit van Eastman’s Additives & Functional Products segment. In Nederland gaat het om de vestiging van Eastman in Middelburg.

Synthomer betaalde de totale verkoopprijs van 1 miljard dollar in contanten. De 230 medewerkers van de plant gaan over naar de nieuwe eigenaar. De overgenomen activiteiten zullen binnen Synthomer een nieuwe divisie vormen onder de naam Adhesive Technologies. De divisie heeft zes productiefaciliteiten in Noord-Amerika, Europa en Azië. De omzet bedroeg in juni 2021 ruim 595 miljoen dollar.

Nieuwe naam

Het Middelburgse chemiebedrijf krijgt opnieuw een andere naam. De vestiging begon in 1966 met de bouw van een fabriek voor het Amerikaanse chemiebedrijf Hercules, meldt de PZC. Dat maakte kunstharsen voor onder meer kleefstoffen in de textielindustrie en in kauwgom, lijmen en verven.

Hoogtepunt was de bouw van een nieuwe harsdispersiefabriek in 1998. De plant van 20 miljoen gulden werd geopend door de ambassadrice van de Verenigde Staten in Nederland, dr. C. Schneider. Hiermee kon Hercules water verwerken in hars. Met een productiecapaciteit van 17.000 ton per jaar in deze fabriek werd Hercules de grootste in zijn soort ter wereld.

Twee jaar later nam het Amerikaanse Eastman Hercules over, en nu neemt Synthomer het stokje over. De Middelburgse fabriek produceert momenteel zo’n tachtig verschillende harsen, onder meer voor de productie van lijm, hygiëneproducten en autobanden. Het merendeel wordt geëxporteerd naar meer dan zeventig landen.

Algen en bamboe

Het ruim een eeuw oude Synthomer, waarvan de hoofdvestiging in Londen staat, is een wereldspeler op het gebied van duurzame polymeeroplossingen. Een natuurlijk polymeer is bijvoorbeeld rubber. Duurzame polymeren zijn te maken uit onder meer algen, zetmeel, houtafval of bamboe. Ook afbreekbare plastics worden gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

Eastman is een wereldwijd opererende en diverse onderneming. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 14.000 mensen in dienst en bedient klanten in meer dan 100 landen. Het bedrijf had in 2021 een omzet van ongeveer $10,5 miljard en heeft zijn hoofdkantoor in Kingsport, Tennessee, VS.