chemische recycling

Clariter, Bollegraaf, N+P en BioBTX gaan gezamenlijk Europa’s grootste en meest geavanceerde sorteerinstallatie voor plastic afval voor de chemische recyclingindustrie ontwikkelen in Delfzijl. Met een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 350.000 ton zal deze faciliteit zich richten op het laagste plastic afval dat anders zou worden verbrand of gestort, meldt Clariter.

Chemische recycling stelt de chemische industrie in staat om te verduurzamen door tal van hoogwaardige producten zoals verf, cosmetica en wasmiddelen uit plastic afval te produceren. Dit ultramoderne centrum voor de voorbereiding van grondstoffen (RMPC) zal niet alleen de recyclingpercentages in Europa verhogen, maar ook CO2 besparen door de industrie te helpen het gebruik van op fossiele brandstoffen gebaseerde petrochemicaliën te vervangen door op plastic afval gebaseerde alternatieven.

Jaarlijkse verwerkingscapaciteit

De jaarlijkse verwerkingscapaciteit van de fabriek, 350.000.000 kg, staat gelijk aan de hoeveelheid plastic verpakkingen die jaarlijks door ruim 11 miljoen Nederlanders wordt weggegooid. De projectpartners zullen de afname van grondstof (Clariter, BioBTX), de levering van kunststofafval (N+P) en de levering van technologie (Bollegraaf) verzorgen. Het RMPC komt te staan in het gebied Groningen Seaports. De haven wil een van Europa’s meest efficiënte circulaire hubs zijn, waar bedrijven samen werken aan een volledig circulaire economie. De fabriek is naar verwachting in 2025 operationeel.

MER-procedure loopt

De MER-procedure voor de nieuwe plant in de Eemshaven loopt. Zo heeft de MER-commissie gevraagd om in het milieueffectrapport voor de nieuwe plant van Clariter in Delfzijl het complete fabrieksproces te beschrijven. Zo komen de milieugevolgen van het hele proces goed in beeld.
Kijk daarbij naar de herkomst, de samenstelling en de hoeveelheden afvalstoffen die worden verwerkt. De Commissie adviseert ook te laten zien welke ongewenste uitstoot en afvalstromen de fabriek veroorzaakt bij normale bedrijfsvoering, maar ook bij bijzondere omstandigheden zoals storingen en calamiteiten.

Meerdere fabrieken

Clariter heeft inmiddels 110 medewerkers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Israël. Daarnaast heeft het bedrijf een grootschalige demofabriek met een oppervlakte van 15.000 m2 in Oost-Londen in Zuid-Afrika en een R&D-plant in het Poolse Gliwice. De onderneming wil begin 2025, naast Nederland, nog twee fabrieken opstarten, gaf Jasper Munier, business developer manager Noordwest-Europa bij technologiebedrijf Clariter, eerder in Chemie Magazine aan. Hierbij denkt het bedrijf aan Polen of Israël.

Uitgebreide functionaliteiten

De fabrieken kunnen 60.000 ton plastic afval omzetten in 50.000 ton producten. Komen deze industriële hoeveelheden eenmaal beschikbaar, dan kan Munier de klanten en partners nog beter overtuigen van de kwaliteit en de uitgebreide functionaliteiten van de oliën, waxen en oplosmiddelen, is de verwachting. “Het uiteindelijke doel is om wereldwijd zoveel mogelijk fabrieken op te zetten die plastic afval om kunnen zetten in waardevolle producten met een netto negatieve CO2-voetafdruk. Deels in eigen beheer of via licenties.”

Zuiveringsstap

Eerst gaat het plastic afval in een frictiewasser met koud water om alle organische verontreinigingen te verwijderen. Na droging volgt een chemisch recyclingproces dat uit drie stappen bestaat: thermisch kraken, hydrogeneren en zuiveren. De pyrolyeseolie die na de eerste stap wordt geproduceerd bevat vaak nog verontreinigingen. De zuiveringsstap met waterstof en een katalysator is daarom essentieel. Clariter ontwikkelde een katalysator die deze verontreinigingen verwijdert, zodat er een zuivere koolwaterstoffractie overblijft.

Europese wetgeving

Clariter speelt met de fabriek in op nieuwe Europese wet- en regelgeving. Zo presenteerde de Europese Commissie eind maart een voorstel voor een nieuwe Verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR). ESPR staat voor ecodesign for sustainable product regulation, voorheen bekend onder de naam: Sustainable Products Initiative.
Het bevat nieuwe productvereisten om op korte of middellange termijn zo goed als alle producten duurzamer, betrouwbaarder, herbruikbaar, herstelbaar, gemakkelijker te onderhouden, op te knappen, te recycleren en energie- en hulpbronnen efficiënter te maken. Ecodesign is een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit, omdat het ontwerp tot 80% van het milieueffect van een product tijdens zijn levenscyclus bepaalt.

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan op industrie vacatures.