Historisch grote reorganisaties worden in de regel niet zomaar doorgevoerd. Bij Shell gebeurt er nogal wat de laatste tijd. Om te beginnen met het positieve nieuws voor Shell: in Q3 2020 werd er 489 miljoen dollar winst gemaakt. Een kwartaal eerder maakte het bedrijf nog een verlies van 18,1 miljard dollar. De winst van Q3 2020 is ook nog altijd 92% lager dan Q3 2019.

Onrustig

Maar vooral op de aandelenmarkt is het onrustig. Zo zakte het aandeel Shell voor het eerst sinds de vroege jaren negentig onder de 10 euro. Begin dit jaar stond het aandeel nog op 26 euro. Shell is het populairste aandeel voor beleggers: 1 op de 3 beleggers heeft aandelen in het olieconcern. Veel van deze beleggers investeren niet zozeer voor de koerswinsten, maar voor de stabiele dividenduitkeringen. Maar ook dat laatste is niet meer wat het geweest is. Shell verlaagde dit jaar (voor het eerst sinds WW2) de winstuitkering.

Toestroom

Volgens BinckBank is er door de lage instapprijs op dit moment een toestroom van beleggers in Shell aandelen te bespeuren, ondanks de verliezen. Een deel van deze beleggers speculeert waarschijnlijk op koersherstel.

Van de hand

Daar staat echter tegenover dat pensioenfondsen hun Shell aandelen van de hand aan het doen zijn. Zo blijkt het ABP in het eerste kwartaal 40% van haar Shell-aandelen te hebben verkocht. Milieu-organisaties roepen pensioenfondsen al lange tijd te stoppen met investeren in oil&gas bedrijven.

Verdubbeld budget

Of Shell geschrokken is van de verkoop van een groot deel van de aandelen door het ABP is niet duidelijk, maar halverwege vorige week kondigde Shell aan het budget voor hernieuwbare oplossingen te gaan verdubbelen. Dat budget was 11% en dat wordt 25%. Komend jaar wordt er door Shell 5 miljard dollar geïnvesteerd in waterstof, duurzame elektriciteit en biobrandstoffen.