Eerste keur voor PE-leiding voor waterstof verleend aan DYKA Nederland

Nu waterstof steeds relevanter wordt voor de energietransitie, worden piping en appendages die geschikt zijn voor waterstof ook steeds belangrijker. DYKA Nederland heeft als eerste Nederlandse bedrijf een goedkeuring voor het gebruik van waterstof met hun PE-leidingen en PE-hulpstukken.

De industrie, maar ook de netbeheerders hebben steeds meer interesse in waterstof. Piping en appendages die nu nog voor aardgas worden gebruikt, zijn niet per definitie geschikt voor het gebruik van waterstof. Een serie proefprojecten met piping en appendages resulteerde in een goedkeuring voor het gebruik van waterstof voor DYKA Nederland, producent en leverancier van kunststof leidingsystemen.

 “We proberen alsmaar duurzamer te werken, niet in de eerste plaats door ons eindproduct zo duurzaam mogelijk te maken”, aldus Erik van Haasteren, Commercial Director DYKA Nederland. “De keur van onze PE-buis is daar een mooi voorbeeld van.”

Vervanger

Volgens Van Haasteren is waterstof  de ideale vervanger van aardgas: “Ook al zijn er nog enkele uitdagingen te overwinnen lijkt het erop dat waterstof aardgas zal vervangen. Mogelijk zullen de cv-ketels die nu in onze huizen geïnstalleerd zijn, mits enkele technische aanpassingen, kunnen overstappen op waterstof. De leiding die het aardgas aanvoert zal ook voor waterstof gebruikt kunnen worden, mits het een PE-buis is die voor waterstof gekeurd is.”

Steenwijk

De productie van de PE-buizen van DYKA vindt plaats in een Belgische DYKA-fabriek te Pelt, aan de grens met Nederland. In Steenwijk worden PVC buizen en spuitgieten hulpstukken geproduceerd.