Shell Moerdijk ontving onlangs de eerste partij met onderdelen voor het project Skyline. Dat richt zich op de modernisering van de kraakfornuizen. Het gaat om zogenoemde radiant coils, ook wel kraakpijpen genoemd. Deze vormen straks het hart van de nieuwe fornuizen van leverancier TechnipFMC.

Shell Moerdijk bouwt met project Skyline aan een toekomst met minder CO2-uitstoot. Zestien oude fornuizen van de kraakinstallatie worden vervangen door acht nieuwe fornuizen. Hierdoor neemt het energieverbruik – en dus de uitstoot van broeikasgassen – met zo’n tien procent af. Dat is volgens Shell een belangrijke mijlpaal in de verdere decarbonisatie van de site in Moerdijk, stelt business opportunity manager Richard Boll van Shell in een video. 

Hoewel de CO2-uitstoot in Moerdijk door de coronapandemie is gedaald, behoort de site volgens het CBS nog tot een van de grootste CO2-uitstoters van Nederland. Ook in andere Europese landen is een gelijksoortige daling van de uitstoot van grote bedrijven zichtbaar.
De coronacrisis lijkt hiervoor van grote invloed te zijn, stelt de Nederlandse Emissieautoriteit. In juni ontvangt de NEa productiegegevens van de grote industrie, waardoor zichtbaar wordt in welke mate lagere productie van invloed is geweest op de daling van de CO2-uitstoot en in welke mate verduurzamingsmaatregelen een rol spelen.

Hart nieuwe fornuizen

De zogenoemde radiant coils, ook wel kraakpijpen genoemd, vormen straks het hart van de nieuwe fornuizen. De fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de chemie-installatie in Moerdijk, de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek (MLO). In deze kraakinstallatie worden grotere en kleinere molecuulketens geknipt en van elkaar gescheiden. De basischemicaliën die de fabriek maakt, zijn terug te vinden in ontelbare (eind)producten zoals bijvoorbeeld lichtgewicht plastics, zepen, isolatiemateriaal, ontsmettingsmaterialen, matrassen, fietsbanden en sportschoenen.

Dalend energieverbruik

De in 1972 gebouwde fornuizen vormen de krachtbron voor het kraakproces. De 16 oudste fornuizen zullen gefaseerd worden gemoderniseerd en vervangen door 8 nieuwe, die gezamenlijk dezelfde capaciteit hebben als de voorgangers. Het aantal schoorstenen van het complex zal door ‘project Skyline’ dalen van 10 naar 6. TechnipFMC gaat de acht nieuwe fornuizen leveren, waarmee Shell het chemisch complex in Moerdijk wil verduurzamen. Volgens berichten in de media gaat het om een contract van tussen de 75 en 250 miljoen dollar.

Modules in schepen

De nieuwe fornuizen komen in modules met schepen naar Moerdijk. Daar worden zij fornuis voor fornuis in elkaar gezet. Door de gefaseerde aanpak kan de fabriek tijdens de verbouwing gewoon blijven draaien. Naar verwachting zal de verbouwing in 2025 kunnen worden afgerond.

De nieuwe fornuizen van de MLO zijn een stuk efficiënter dan de oude. Als gevolg daarvan daalt het energieverbruik van het chemiecomplex aan het Hollandsch Diep aanzienlijk. Minder energieverbruik betekent ook een forse daling van de uitstoot van CO₂ en andere gassen zoals zwavel, stikstof en fijnstof. Shell Moerdijk verlaagt de CO2-uitstoot met naar verwachting 10 procent. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 50.000 personenauto’s.

Ambitie

De vernieuwing van de fornuizen past in het streven van het door Shell gesteunde Nederlandse Klimaatakkoord om de uitstoot in 2030 met 49 procent te verlagen. De investering is een van de stappen in de energietransitie, maar zeker niet de enige. Op Shell Moerdijk staat al een zonnepark van 27 MW piekvermogen en is een grote stoomcompressor sinds 2019 elektrisch aangedreven om CO2-uitstoot te vermijden. Daarnaast werkt Shell aan verdere elektrificatie van de installaties en circulaire inrichting van de bedrijfsvoering. Shell Moerdijk is een van de grootste chemiecomplexen van Europa. Bij de fabriek werken ongeveer 850 mensen. Bij onderhoudsingrepen of grote projecten kan het aantal werknemers daar een veelvoud van zijn.