De Hannover Messe heeft ’s werelds eerste zelfkalibrerende thermometer, de iTHERM TrustSens, bekroond met een award.

Endress+Hauser is door de Hannover Messe bekroond met de prestigieuze Hermes technologie-award voor de iTHERM TrustSens, ’s werelds eerste zelfkalibrerende temperatuuropenemer voor industriële toepassingen.

De compacte thermometer iTHERM TrustSens is speciaal ontworpen voor hygiënische en aseptische toepassingen in de voedingsmiddelen- en life science industrie. Doordat de sensor zichzelf tijdens de productie automatisch en geheel traceerbaar kalibreert, wordt de kans op ongedetecteerde afwijkingen geëlimineerd, met maximale productveiligheid en procesefficiëntie als resultaat. Dankzij de geïntegreerde Heartbeat-technologie is het mogelijk om instrumenten doorlopend te diagnosticeren en te verifiëren zonder het proces te onderbreken.

Ontwikkelaars maken gebruik van natuurkundig fenomeen

Het hart van de iTHERM TrustSens wordt gevormd door een geïntegreerde referentiesensor. De ontwikkelaars hebben gebruik gemaakt van het natuurkundige fenomeen van het ‘Curie-punt’: een specifieke temperatuur waarop de magnetische eigenschappen van een materiaal abrupt veranderen. Dit punt wordt voor de referentiesensor bepaald. Zodra de temperatuur onder deze waarde komt, bijvoorbeeld na een stoomsterilisatie, worden beide sensoren bijgesteld. Omdat het Curie-punt constant blijft, biedt de referentiesensor een stabiele vergelijkingswaarde als master.

Op die manier kalibreert de sensor zichzelf elke keer wanneer het systeem wordt gereinigd of gesteriliseerd, zoals dat gebruikelijk is bij processen uit de voedingsmiddelen- en life science industrie. De toegevoegde waarde voor klanten is enorm. Grote systemen zijn vaak voorzien van honderden temperatuursensors die meerdere keren per jaar moeten worden gekalibreerd. Tot nu toe was het daarvoor altijd nodig om het proces te onderbreken en de instrumenten te verwijderen. Met de iTHERM TrustSens is dat verleden tijd.

Sensortechnologie voor IIoT

“Dit bekroonde product levert een grote bijdrage aan het gebruik van het Industrial Internet of Things in de procesindustrie”, aldus Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. De award is tijdens de opening van de Hannover Messe 2018 gepresenteerd in aanwezigheid van een groot aantal gasten, waaronder de Duitse bondskanselier, Angela Merkel. De Hermes Award is een van de meest gerespecteerde technologiewedstrijden in de wereld en bekroont producten en processen die worden gekenmerkt voor innovatie, efficiëntie en voordelige toepassingsmogelijkheden.