Leestijd: 30 seconden

Afgelopen dinsdag werd bekend gemaakt dat Eneco de verkoop- en leveringsactiviteiten van Uniper overneemt. Uniper ontstond in 2016 vanuit het Duitse E.ON en heeft 14.000 medewerkers in dienst, die in diverse EU landen en in Rusland actief zijn.

Door de overname krijgt Eneco er 200 medewerkers bij én zo’n 200.000 klanten, zowel in de zakelijke als particuliere sector. Eneco denkt te kunnen groeien met deze overname. Het bedrijf, dat nu nog eigendom is van 53 Nederlandse gemeentes, staat overigens te koop. Afgelopen week kwam er een einde aan het conflict tussen de aandeelhouders en commissarissen van Eneco, waarna het bedrijf te koop is voor private partijen.

Er is ook meteen kritiek op Eneco: Uniper heeft namelijk geen groen imago. Op de duurzaamheidsranking van de consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu scoort Uniper een uitermate magere 3,3 (Eneco scoorde zelf een 7.9). Uniper haalt zijn stroom voor een groot gedeelte uit fossiele bronnen en kernenergie. Eneco gaat verder met verduurzamen: het bedrijf investeerde onlangs in nieuwe windparken die 825.000 nieuwe huishoudens van energie moeten gaan voorzien.