Energiepark Haringvliet integreert zon, wind en batterijen
Energiepark Haringvliet is het eerste ‘geïntegreerde energiepark’ dat in Nederland gerealiseerd is. Een combinatie van zonne- en windenergie en batterijen moet voor een constantie stroom van elektriciteit gaan zorgen.
Energiepark Haringvliet is net een week operationeel. Het op Goeree-Overflakkee gelegen energiepark bestaat uit 6 windturbines, 115.000 zonnepanelen en 288 batterijen. Zon en wind moeten zorgen voor een jaarrond bron van energie. In de zomer is er overwegend meer zon, terwijl er in de andere seizoenen meer wind is.
Bufferen
De batterijen hebben een tweeledige functie: ze kunnen energie bufferen als het aanbod groter is dan de vraag, maar ze houden ook het stroomnet stabiel door net na de piekmomenten van energie-aanbod de energie op het net te leveren. Het door Vattenfall gerealiseerde project is volgens het bedrijf het ‘energiepark van de toekomst’. De integratie van de diverse technologieën levert niet alleen een constantere energievoorziening op, maar is ook kosteneffectiever dan parken die geen gebruik maken van die combinatie van technologie. Bij de aanleg hoeft bijvoorbeeld maar één keer de grond open te worden gelegd voor de bekabeling. Bovendien is er maar één netaansluiting nodig. Ook het vergunningstraject van het gecombineerde park is eenvoudiger dan dat van drie afzonderlijke parken.
Uitdagingen
Het energiepark kwam in de aanloop ook voor diverse uitdagingen te staan. Zo is het aanvragen van subsidies op windenergie en zonen-energie relatief eenvoudig. Het aanvragen voor subsidie voor een geïntegreerd park bleek lastiger te zijn. Het park werd midden in de pandemie aangelegd. Ondanks de uitdagingen, werd het project uiteindelijk toch succesvol gerealiseerd.
Afbeelding: Vattenfall