
Na een lange reis per schip kwamen eind oktober de eerste grote onderdelen van de acht nieuwe ‘Skyline’ fornuizen voor Shell Chemicals Park Moerdijk aan. Deze grote ‘ovens’ zijn aanzienlijk energiezuiniger dan de huidige fornuizen. Ook gaan ze zorgen voor een verlaging van 10 procent van de CO2-uitstoot. De fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek.
Een grote hijsbok van Bonn &Mees tilde de fornuismodules met uiterste precisie uit het scheepsruim en zette deze veilig op het Shell-terrein neer. In totaal waren negen van dit soort grote transporten nodig om het schip te legen.
Efficiënter
De investering in de nieuwe fornuizen maakt Shell in Moerdijk efficiënter. Ook zorgt het volgens Shell, wanneer het project eenmaal is afgerond in 2025, voor een verlaging van 10 procent van de CO2-uitstoot van de hele locatie. Deze energieverbetering staat gelijk aan de totale energiebehoefte van een stad als Den Bosch. De locatie in Moerdijk stootte volgens de Nederlandse Emissieautoriteit in 2018 2,8 miljoen ton CO2 uit.
Aangezicht
De fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek. Dit is een van de grootste krakers in zijn soort in Europa. Hier worden de koolwaterstoffen in nafta en lpg met behulp van stoom omgezet in kortere, onverzadigde koolwaterstoffen: de olefinen ethyleen en propyleen. De belangrijkste bijproducten zijn butadieen en pygas.
Basischemicaliën
De basischemicaliën die de fabriek maakt, zijn terug te vinden in (eind)producten zoals bijvoorbeeld lichtgewicht plastics, zepen, isolatiemateriaal, ontsmettingsmaterialen, matrassen, fietsbanden en sportschoenen.
Modernisering
De in 1972 gebouwde fornuizen vormen de krachtbron voor het kraakproces. Shell gaat de 16 oudste fornuizen gefaseerd moderniseren en vervangen door 8 nieuwe. Die hebben gezamenlijk dezelfde capaciteit als hun voorgangers. Het aantal schoorstenen van het complex zal door dit project dalen van 10 naar 6. Door de toekomstige verandering van het aangezicht van de fabriek en van Shell Chemicals Park Moerdijk als geheel heet dit project Skyline. In 2025 is het project naar verwachting afgerond.
Transformatie
Skyline is niet het enige project van Shell om de CO2 uitstoot te verlagen. Zo wordt de site in Moerdijk de komende jaren ingrijpend getransformeerd. Shell zet vol in op waterstof om binnen tien jaar een netto nul CO₂-uitstoot te realiseren. Zo onderzoekt Shell Chemicals Park Moerdijk de mogelijkheid om een fabriek te bouwen, die waterstof maakt uit restgassen die vrijkomen tijdens het productieproces. De CO2 die vrijkomt bij het maken van waterstof kan Shell afvangen en opslaan in oude gasvelden onder de zeebodem.
Porthos project
Het zogeheten Porthos-project loopt echter vertraging of mogelijk zelfs uitstel op door een recente uitspraak van de Raad van State, waarschuwt Deltalinqs. Zo oordeelde de Raad van State op 2 november 2022 dat het gebruikmaken van een vrijstelling voor de uitstoot van stikstof tijdens de bouwfase van een project (in dit geval Porthos) in strijd is met het Europees natuurbeschermingsrecht. De uitspraak heeft vergaande consequenties voor alle projecten die gebruikmaken van zo’n bouwvrijstelling, zoals bijvoorbeeld de (woning)bouw.
Upgrader
Om circulair te produceren investeert Shell Chemicals Park Moerdijk in een zogeheten upgrader. Deze fabriek kan de kwaliteit van pyrolyse-olie – een vloeistof gemaakt van moeilijk te recyclen plastic afval – verbeteren en omzetten in chemische grondstoffen voor de fabrieken op Moerdijk. Hierdoor zijn minder aardolieproducten nodig. De bouw van de nieuwe upgrader past in de ambitie van Shell om per 2025 1 miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken in haar chemische fabrieken wereldwijd.