Foodtechbedrijf Enough uit Schotland bouwt in Sas van Gent een fabriek om uit schimmels plantaardig voedseleiwit voor vleesvervangers te maken. Het bedrijf maakt de hoogwaardige eiwitbron mycoproteïne door schimmels te voeden met suikers uit grondstoffen zoals graan. De fabriek kost zo’n 42 miljoen euro en is naar verwachting in 2022 operationeel. De plant levert vooralsnog 25 nieuwe arbeidsplaatsen op.
De nieuwe fabriek is een van de 11 vlaggenschipprojecten die steun krijgen van Bio Based Europe. De projecten dragen volgens het publiek-private samenwerkingsverband van de Europese Unie en het Bio-based Industries Consortium (BIC) bij aan het verbeteren van duurzaamheid en het creëren van nieuwe biogebaseerde banen en producten. Enough ontving 16,9 miljoen euro aan financiering als onderdeel van het project.
Het foodtechbedrijf streeft naar een groei van meer dan een miljoen ton in 2032. Dit komt overeen met het vervangen van 5 miljoen koeien, meer dan 1,2 miljard kippen, verminderen van 6 miljoen ton CO2-uitstoot en het planten van 30 miljoen bomen. De nieuwe plant wordt volgens Enough de grootste proteïnefabriek ter wereld.
Synergie met Cargill
Invest in Zeeland begeleidde samen met The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) de komst van de Schotse startup naar Sas van Gent. Volgens Albert Meiresonne, manager bij Invest in Zeeland, was de synergie tussen wereldspeler Cargill in Sas van Gent als leverancier van de benodigde grondstoffen en Enough al snel zichtbaar.
Hoogwaardige werkgelegenheid
“Rondom Cargill in Sas van Gent was er ruimte voor de bouw van deze nieuwe fabriek. Dat maakte Zeeland de beste locatie voor dit bedrijf. In samenwerking met beide bedrijven en met Invest in Holland heeft Invest in Zeeland het bedrijf begeleid in deze locatiekeuze. Deze vernieuwende industrie brengt ook hoogwaardige werkgelegenheid met zich mee, waarmee Zeeland zichzelf als aantrekkelijke vestigingslocatie op de kaart zet”.
Halffabricaat
Het bedrijf brengt het halffabricaat op de markt onder de merknaam Abunda Mycoprotein. Het is een vochtige substantie die een beetje aan kippenvlees doet denken, zegt directeur Jim Laird in de PZC: “Je kunt er vegetarische kipsnacks, bacon, barbecuevlees en bijvoorbeeld ook vissticks van maken. Wij maken zelf geen eindproduct. Wij leveren straks uitsluitend aan de vegetarische ‘vleesindustrie’. Bedrijven als Vivera en De Vegetarische Slager hebben veel meer kennis in huis om lekkere plantaardige snacks te maken.”