Vanaf donderdag 21 januari begint een serie stakingen in de metaalindustrie. Enkele duizenden medewerkers uit de sector zullen hun werk neerleggen.

De aanleiding van de stakingen is ontevredenheid over de arbeidsvoorwaarden en de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de cao-onderhandelingen. Volgens de FNV krijgen mensen in de metaalindustrie geen normaal salaris, een te kleine kans om als flexwerker in vaste dienst te komen en worden er geen regelingen getroffen om gezond de AOW-leeftijd te behalen.

Donderdag begint de eerste staking bij ASML, Fokker, ThyssenKrupp en DAF Trucks: daar zal gedurende 48 uur worden gestaakt.

FME heeft zich al kritisch uitgelaten over de voorgenomen stakingen. Volgens de werkgeversorganisatie is het ‘zeer vervelend voor de bedrijven’, daarbij refererend aan het lastige economische klimaat dat door de coronacrisis is ontstaan.

Er wordt al sinds september vorig jaar onderhandeld over de nieuwe cao voor medewerkers in de metaalindustrie. In het meest recente voorstel bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25% over 2 jaar tijd. Volgens het FME hebben de vakbonden een loonsverhoging van looneis van 5% neergelegd. Het FME noemt dit een ‘onhaalbare en onverantwoorde eis’.