Vannacht is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten met betrekking tot de uitstoot van CO2. In 2030 moet de EU als geheel 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Gisteren werd op dezelfde top in Brussel een akkoord gesloten over de EU-begroting voor het financieren van de klimaatplannen.

Dwars

Polen lag dwars in de onderhandelingen over de CO2-reductie. Het land is sterk afhankelijk van kolencentrales en wil EU-steun om de uitstoot in de energiesector te kunnen reduceren. In hoeverre de Polen daarin geslaagd zijn, moet nog uit de documenten blijken.

Weigeren

In december 2019 weigerden de Polen nog als enige EU-lidstaat in te stemmen met het 0-emissie plan 2050. Volgens de Polen zou er meer dan 100 miljard euro nodig zijn om de energiesector te moderniseren.

Verkocht

EU-subsidies die tot die tijd aan Polen werden gegeven, verdwenen voor tweederde in de steenkolencentrales. Tussen 2013 en 2018 werd er bovendien voor 2 miljard euro aan ETS-certificaten weggegeven. Toen in 2018 de CO2-prijs omhoog schoot, verkochten de Polen dezelfde certificaten voor 3,7 miljard euro.

Eerder nog dreigden de Polen uit het ETS-systeem te willen stappen. Sinds vannacht is duidelijk dat de Polen aan boord blijven. De vraag rest alleen nog wat dat gaat kosten.