Door de investering van ruim 195 miljoen euro kan de staalproducent in de oven fossiele brandstoffen door groene en circulaire feedstock vervangen (foto: ArcellorMital).

Europese staal- en aluminiumproducenten leggen productie stil

Torenhoge gasprijzen maken het voor Europese staal- en aluminiumproducenten onmogelijk om te concurreren met overzeese producenten. De Europese staalindustrie legt het op prijs af tegen Chinese producenten.

Yara legde vorige week een van de twee grote ammoniakfabrieken in Sluiskil stil. Ook bij Chemelot staan diverse fabrieken in de waakvlam stand. Dit weekend waren er weer diverse bedrijven die hun productie fors inkrimpen vanwege de gasprijzen.

Een van de twee fabrieken van ArcelorMittal in Bremen wordt voor onbepaalde tijd stilgelegd. In Hamburg zal een fabriek waar walsdraad wordt geproduceerd vanaf het vierde kwartaal worden gesloten. Voor de Duitse bedrijven komt er bovenop de hoge gasprijs vanaf 1 oktober ook nog eens een landelijke heffing op fossiel gas.

Bij Nyrstar, de bekende zinksmelterij in België van Nederlandse origine wordt sinds eind 2021 al niet meer op volle capaciteit gedraaid. Ook bij Aldel in Delfzijl hebben ze te kampen met de hoge gasprijzen. De fabriek van het bedrijf is inmiddels in de waakvlamstand gezet. Pas als de omstandigheden verbeteren, wordt het proces weer opgestart.