ExxonMobil liet in de jaren ’70 al klimaatmodellen maken, waaruit de opwarming van de aarde duidelijk werd. Toch bleef de onderneming nog decennia lang twijfel zaaien over de rol van fossiele brandstoffen in klimaatverandering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

In de jaren zeventig liet het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil klimaatberekeningen maken voor de periode 1977-2003. Die onderzoeken, zo blijkt nu, komen heel goed overeen met onderzoeken van onafhankelijke onderzoeksinstellingen, zoals universiteiten. Bovendien komen de destijds berekende temperatuurstijgingen ook redelijk overeen met de werkelijke gemeten temperatuurstijgingen.

Twijfel zaaien

Ondanks de klimaatmodellen die het concern zelf had berekend, zaaide ExxonMobil twijfel over de rol van fossiele brandstoffen in klimaatverandering. Zo zei voormalig ExxonMobil topman Lee Raymond in 2000 nog dat ‘we nu niet voldoende wetenschappelijk inzicht hebben in klimaatverandering om redelijke voorspellingen te doen en drastische maatregelen te rechtvaardigen.’ Volgens Lee Raymond was de klimaatwetenschap nog te onzeker om er conclusies aan te verbinden. Tot in 2013 werd dit standpunt aangehouden, ondanks dat binnen het concern de rol van fossiele brandstoffen al lang duidelijk was.

Zeer gedegen

Dat die kennis er bij het concern toch echt al lang was, blijkt uit 32 interne documenten die tussen 1977 en 2002 zijn opgesteld. Volgens de onderzoekers van Science staat nu vast dat er bij ExxonMobil zeer gedegen kennis in huis was die de rol van fossiele brandstoffen in klimaatverandering duidelijk maakt.

Opnieuw ontkennen

En toch ontkent ExxonMobil opnieuw. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan de Volkskrant het volgende weten: “Deze kwestie is de afgelopen jaren diverse keren aan de orde geweest en elke keer is ons antwoord hetzelfde: degenen die zeggen dat ‘Exxon het wist’, hebben ongelijk”.

ExxonMobil heeft, als een van de laatste olieconcerns, nu ook de ommezwaai naar netto nul uitstoot gemaakt.

Foto: ExxonMobil plant in Machelen-Diegem, WIKIMEDIA COMMONS, Bjoertvedt