Fibrant reduceert CO2-uitstoot met 0,6 megaton

Fibrant, producent van de grondstof voor nylon, kan vanaf vandaag haar jaarlijkse CO2-uitstoot met de helft verminderen. Het gaat hierbij om de grootste CO2-reductie in Nederland sinds het klimaatakkoord. 

Bij Fibrant wordt Caprolactum geproduceerd, wat wordt gebruikt om nylon van te vervaardigen. Bij de productie van 1 kilo Caprolactum komt zo’n 6,5 kilo CO2-equivalent vrij, waaronder vooral lachgas. De uitstoot van lachgas werd dankzij een investering van 42 miljoen euro met 75% gereduceerd. En dat leverde, samen met de andere reducties tot een totaalreductie van 50% CO2-eq.

De 42 miljoen die in het proces werd geïnvesteerd werd mede-gefinancierd door oud-eigenaar DSM. Daarnaast stelde het ministerie van EKZ een renteloze lening van 30 miljoen euro ter beschikking.

4% van opgave industrie

Fibrant maakt onderdeel uit van het Chemelot industriecluster in Limburg. Chemelot directeur Loek Radix vervolgt: “Fibrant vermindert vanaf vandaag de uitstoot met circa 0,6 megaton aan CO2-equivalenten. Dit is 10% van de totale Chemelot-emissie, 30% van de Chemelot- ambitie tot 2030 en ruim 4% van de opgave van de totale Nederlandse industrie tot 2030.”

De broeikasgasreductie is niet alleen goed voor het klimaat, maar kan ook gunstige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Fibrant. Met een footprint per kilo Caprolactum van 3,3 kilo CO2-eq, is Fibrant ineens de schoonste van Europa. Fibrant is nog niet klaar met investeren overigens: in 2050 wil (en moet) het bedrijf klimaatneutraal opereren.

Belangrijke bijdrage

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat vertelt: “De nieuwe installatie van Fibrant is indrukwekkend en levert een belangrijke bijdrage aan de CO2- reductie. Dat is goed nieuws. De overheid ondersteunt en stimuleert waar het kan. CO2- reductie is mogelijk met behoud van welvaart en werkgelegenheid. Dat zien we vandaag hier op Chemelot, één van de belangrijke industriële clusters van Nederland.”