Caprolactam producent Fibrant op industrieterrein Chemelot investeert 40 miljoen euro in installaties om zijn CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Het bedrijf verwacht zo in juli 2021 haar CO2-voetafdruk met meer dan 50 procent te verminderen tot 3.3 (uitgedrukt in kg CO2-eq / kg caprolactam). De nieuwe generatie groene caprolactam heet EcoLactam. Deze belangrijke stap maakt deel uit van de transformatie van Fibrant om in 2040 klimaatneutraal te zijn.

Fibrant maakte vorig jaar al bekend 42 miljoen te investeren om de lachgasuitstoot vanaf 2020 te reduceren. Het bedrijf maakt caprolactam, een grondstof voor nylon, waar veel lachgas bij vrijkomt. Lachgas is een 265 keer sterker broeikasgas dan CO2. Fibrant, dat sinds oktober 2018 deel uit maakt van de Highsun Group uit China, investeert om de uitstoot van lachgas te beperken.

Renteloze lening Rijk

Het Rijk helpt mee, middels een renteloze lening van 30 miljoen, meldde de Limburger vorig jaar. Het is een van de maatregelen die het kabinet treft om deels te gehoorzamen aan het Urgendavonnis, dat Nederland verplicht in 2020 25 procent minder CO2 uit te stoten. Het totale pakket maatregelen is echter ruim onvoldoende om dat doel te halen.

Lancering nieuwe producten

In een recent persbericht kondigt de fabrikant de lancering van een aantal ISCC PLUS gecertificeerde producten aan. Die maakt het bedrijf op basis van plastic afval en herbruikbare grondstoffen. Deze producten hebben volgens Fibrant geen negatieve impact op de voedselketen. De producten worden verkocht als onderdeel van de EcoLactam familie met Circular en Bio als label.

EcoLactam Circular is gebaseerd op post consumptieafval dat via een proces, pyrolyse genaamd, weer wordt omgezet in zijn oorspronkelijke moleculen. Dit resulteert in een grondstof die vergelijkbaar is met de fossiele olie die Fibrant gebruikt om caprolactam te maken. EcoLactam Bio wordt geproduceerd van een olieachtig product dat een bijproduct is uit de hout- en pulpindustrie. Deze hernieuwbare bronnen verwerkt Fibrant tot caprolactam met een zeer lage netto CO2-uitstoot.