Leestijd: 25 seconden

Een Fins onderzoeksteam heeft onlangs concrete stappen gezet in de ontwikkeling van een eerste ‘Neuromorfische computer’. Deze technologie moet de twee grootste obstakels van Industrial Internet of Things, namelijk het creëren van memory resistors die enkele nanometers groot zijn én het opslaan van data met een nihil energieverbruik, gaan beslechten.

De huidige transistors in computerchips zijn op dit moment te groot om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheden data die straks worden gegenereerd in industriële processen. Daarnaast zijn de huidige manieren die worden ingezet in data-opslag en verwerking tamelijk energie-intensief.

Door gebruik te maken van ferro-elektrische films van hooguit enkele nanometers dik, is de Finse onderzoeksgroep er in geslaagd een energie-efficiënte neuromorfische chip te ontwikkelen. Door miljoenen van deze ‘memresistors’ te combineren, kunnen zeer complexe taken snel worden uitgevoerd. Het is de eerste keer dat een groep er in slaagt architecturale hardware te ontwikkelen op nanoschaal die daadwerkelijk functioneert.