FNV: CO2 heffing kost duizenden banen in de industrie

Volgens de FNV worden vanaf dit jaar (industriële) bedrijven extra belast voor hun CO2-uitstoot. En dat is volgens de vakbond niet eerlijk: omringende landen met een vergelijkbare heffing zouden namelijk gebruik maken van Europese compensatieregels om de industrie en metaalsector te ontzien. Volgens de FNV moeten die compensatieregels ook in Nederland worden toegepast, omdat anders duizenden banen zullen verdwijnen en het klimaat er niet beter op zal worden.

Vorige week organiseerde FNV dan ook een actie om aandacht te vragen voor het probleem. Een optocht van auto’s reed van Chemiepark Delfzijl naar het energie-monument in de Eemshaven. De vakbond heeft vervolgens in een brief aan de minister en Eurocommissaris Timmermans gestuurd om het probleem onder de aandacht te brengen.

Toch vertelde Wiebes recent nog dat de nationale CO2-heffing zo zou worden ingericht dat die de bedrijven ‘zo weinig mogelijk pijn‘ zou opleveren. “Dat klopt”, vertelt FNV metaal bestuurder Albert Kuiper “maar vanaf 2021 is de Europese compensatie voor CO2-heffingen afgeschaft. Wiebes erkende overigens dat probleem.”

In de Europese Green Deal konden individuele lidstaten CO2-heffingen toepassen en laten compenseren, per sector. “Je kunt namelijk de energiesector in Frankrijk, die vooral op kernenergie draait, niet vergeleken met de energiesector in Nederland, die op gas en kolen draai, meent Kuiper. “In Nederland hadden we dan ook nog het mooie systeem dat je als bedrijf pas voor je CO2-uitstoot gecompenseerd zou worden als je aan kon tonen dat je vergroend had. Maar nu valt er vanuit de EU niks meer te compenseren. De nivellerende functie verdwijnt daarmee. Het centraal planbureau voor de leefomgeving komt met dezelfde conclusie als de onze.”

En met het verdwijnen van de nivellering, verdwijnt het level playing field. “Daardoor verkassen bedrijven, raken werknemers hun baan kwijt en wordt het klimaat er niet beter van’, besluit Kuiper.

Meer CO2-heffing nieuws op Process Control.