hoe feed en food elkaar versterken en nieuwe kansen bieden

De voedingsmiddelenindustrie is aan het veranderen. Hoewel productieprocessen van voedsel steeds efficiënter zijn geworden in de afgelopen decennia, zal er de komende tijd meer nadruk op duurzaamheid en nutriënten komen te liggen. In de diervoederindustrie ligt men eigenlijk al voor op die ontwikkelingen. Maar de feed en food hebben elkaar nodig en bieden bovendien voor de komende tijd veel kansen voor industriële toeleveranciers en kennispartners. Dat blijkt uit een webinar dat onderdeel uitmaakte van de Machevo ALV van dit jaar.

De voedingsmiddelindustrie bevindt zich inmiddels in fase 3.0, zo meent Marcel van Haren, programmamanager agriculture, water & food bij FME. “In fase 1 werd er vooral geprobeerd om de landbouw te industrialiseren. In de tweede fase werd er vooral geglobaliseerd en nam het aantal geproduceerde kilocalorieën enorm toe. In de derde fase gaat het om nutriënten in plaats van alleen maar kilocalorieën, verduurzaming, veiligheid, minder verspilling en supply chain integrity en traceability en op langere termijn zelfs gepersonaliseerde voedselproductie.”

Feed design Lab

Bij het Feed Design Lab wordt er onderzoek gedaan naar de verduurzaming van de diervoederindustrie. In Wanssum (Noord-Limburg) staat een 20 meter hoge proeffabriek waarin zowel leveranciers van diervoeder, toeleveranciers van componenten, machinefabrikanten, als kennisinstellingen hun ideeën kunnen testen in een realistisch proces. Ook in de feed zijn er veranderingen gaande, weet Feed Design Lab directeur Trudy van Megen. “Eigenlijk is men in de feed al verder als het gaat om flexibel en op maat produceren. Dieren krijgen vaak eten dat beter is afgestemd op hun specifieke behoefte dan wij mensen dat krijgen.”

Opruimer voor de food

De feed en food zullen de komende tijd nauwer gaan samenwerken dan ze nu al doen. Van Megen:”De feed is feitelijk de opruimer voor de food. We zullen het over een tijdje nooit meer over afval hebben, maar over nevenstromen. Allerlei plantenresten, die nu geen waarde hebben, kunnen we door ze goed te processen geschikt maken als diervoeder. Je mag ze wat mij betreft pas gebruiken voor de opwekking van energie als ze echt geen voedingswaarde meer hebben.”

Eiwittransitie

De feed loopt, zoals reeds gezegd, op sommige vlakken voor op de food. Diervoeder is zo samengesteld dat het dier zo effectief mogelijk gevoed wordt. In de food ligt dat anders. Van Haren: “Als je kijkt naar de eiwittransitie is het logisch dat we nu onderzoeken of we ook in de food die voedingstoffen effectiever bij de mens terecht kunnen laten komen. Nu offeren we enorme hoeveelheden oppervlakten op om diervoer te produceren, waarbij die eiwittransitie naar de mens niet optimaal is. Wellicht is het slimmer om de stap in vleesproductie over te slaan, bijvoorbeeld door insecten te gaan kweken.”

9 miljard

Dat betekent niet dat er in de toekomst geen ruimte meer is voor de feed. Van Megen: “We groeien naar een bevolking van 9 miljard mensen toe. In grote delen van de wereld eten mensen nog nauwelijks vlees. Nederlandse kennis en technologie kan er voor zorgen dat die mensen straks efficient geproduceerd en duurzaam vlees kunnen eten.”

Kennis en techniek

Maar ook de vleesvervangers bieden kansen. Van Megen: “Een van onze partners heeft zijn fabriek inmiddels zo ingericht dat hij klaar is om met kweekvlees aan de slag te gaan. En een andere partij bij ons doet onderzoek naar 3D-geprint kweekvlees. Ook in die branche is er straks een behoefte aan kennis en techniek. Maar ook in de feed is er straks behoefte aan meer kennis en techniek op het moment dat bijvoorbeeld natte nevenstromen aan de productielijnen moeten worden toegevoegd, waar men nu uitsluitend met droge grondstoffen werkt.”

Meer weten over Feed Design Lab? Bekijk hier de website.

Meer food-gerelateerd nieuws op Process Control.