Fujifilm opent fabriek voor celkweekmedia in Tilburg

In de fabriek waar voor de revolutie van de digitale fotografie nog fotorolletjes werden geproduceerd, worden nu celkweekmedia voor de farmaceutische industrie geproduceerd. De groei in dit marktaandeel was al groot, maar is sinds de pandemie enorm.

De vestiging van Fujifilm in Tilburg bestaat al lange tijd: in 1982 werd het bedrijf geopend en daarmee was Tilburg de grootste vestiging van het Japanse bedrijf buiten de eigen landsgrenzen. Enkele jaren geleden nam Fujifilm Irvine Scientific over, een bedrijf dat in de VS en Japan celkweekmedia produceerde.

Groeimarkt

Voor de productie van medicijnen en vaccins zijn cellen nodig: voor de opkweek van deze cellen zijn voedingsstoffen nodig en die zitten in celkweekmedia. En nu wordt er dus ook in Nederland gewerkt aan de productie van celkweekmedia. Het product, dat door farmaceutische bedrijven wordt ingekocht, zat al in een groeimarkt, maar sinds het uitbreken van de pandemie is die groei nog eens versterkt. Farmaceutische bedrijven in Europa willen leveringszekerheid van hun leveranciers en kiezen voor kortere toeleveringslijnen. Voor de pandemie groeide de markt al met zo’n twintig procent per jaar, nu is de groei nog groter.

Uitgebreid

Op dit moment werken er zo’n 800 mensen bij Fujifilm in Tilburg. De. nieuwe fabriek voor celkweekmedia biedt werk aan een kleine honderd mensen. De komende jaren zal het personeelsbestand worden uitgebreid met nog eens honderd mensen.

De realisatie van de nieuwe fabriekshal werd enigszins belemmerd door corona. Vooral de levering van laboratorium benodigdheden, zoals slangetjes en potjes, bleek lastig door de enorme vraag sinds de pandemie.

Foto: Fujifilm Tilburg