Het leek er enige maanden geleden nog sterk op dat Tata IJmuiden zou worden overgenomen door het Zweedse SSAB. Vanochtend werd echter duidelijk dat daar geen sprake meer van is. De reden: IJmuiden kan volgens SSAB ‘niet in lijn worden gebracht met de duurzaamheidsdoelstellingen van SSAB’.

Niet opwegen

SSAB wil in 2045 CO2-neutraal of fossielvrij staal produceren. Het bedrijf opende daartoe onlangs een gloednieuwe duurzame staalfabriek in Zweden. Na een paar maanden van onderhandelen en berekenen is de conclusie dat de investeringen en kosten van de overname van IJmuiden niet opwegen tegen de synergievoordelen.

Teleurgesteld

Voor de meeste betrokken partijen in Nederland komt het nieuws vrij onverwachts. De Nederlandse Overheid is niet betrokken geweest bij de onderhandelingen, maar is desondanks teleurgesteld: ‘De combinatie van Tata Steel Nederland en het vergelijkbare SSAB leek ons aantrekkelijk. De bedrijven zijn complementair en beide hebben grote ambities voor verduurzaming’, reageert het kabinet.

Aandachtspunt

Ook de vakbonden reageren teleurgesteld: zowel FNV als CNV hadden goede hoop op de onderhandelingen. Volgens FNV’er Roel Berghuis zou het struikelblok voor de Zweden wellicht een aandachtspunt moeten zijn voor IJmuiden. Het bedrijf zou volgens hem opnieuw moeten kijken hoe het kan verduurzamen.

De splitsing van de twee Europese takken van Tata Steel, namelijk Nederland en Engeland, gaan nog steeds door. Of er gezocht zal worden naar een nieuwe koper voor IJmuiden is onduidelijk.