Geld verdienen met machinebouw

Voor een groot deel van de Nederlandse machinebouwbedrijven is digitalisering geen prioriteit. Dat bleek uit een onderzoek naar de machine-industrie dat Siemens PLM Software eind vorig jaar publiceerde. Terwijl digitalisering juist veel kansen biedt om de concurrentiepositie te verstevigen. Des te meer reden om goed geïnformeerd te worden over de actuele mogelijkheden. Tijdens de World of Technology & Science kunnen bezoekers de adviesroutes “Geld verdienen met Machinebouw” en “IoT – Industrie 4.0” volgen. Deze tours leiden u langs een aantal exposanten die oplossingen bieden om bij te dragen aan een positieve opbrengst.

Industry 4.0, Smart Manufacturing, Industrial Internet of Things (IIoT) en andere ronkende termen worden graag en veel gebruikt. Maar wat houden ze concreet in voor uw bedrijf? Bij Reditech Engineering wordt op stand 11B042 namelijk de toekomst van automatisering getoond. U kunt samen met hen het productieproces volgen van uw virtueel gebrouwd (Belgisch) bier in Reditech’s Smart Brewery en achteraf genieten van Industry 4.0’s heerlijke eindproduct.

Waar kunnen digitale technologieën voor dienen? Het zorgt voor slimmere productie; maatwerk tegen de prijs van massaproductie; snellere en betere informatie én nieuwe business modellen. Inzicht in de prestatie van uw onderneming is dan ook van cruciaal belang. Waar staat u en wat moet beter? PRODEK levert en adviseert op het gebied van industriële datacommunicatie, real-time visualisatie en analyse van productie- en procesgegevens. Real-time proces informatie kan naar servers, websites of cloud servers worden gecommuniceerd en via apps en augmented reality toegankelijk worden gemaakt voor operators, maintenance engineers en management. Op de stand (11D079, hal 11) krijgt u ideeën en praktische informatie over hoe u slim kunt produceren met hun hard- en software componenten.

De beschikbaarheid van een grote hoeveelheid gegevens biedt de mogelijkheid om efficiënter, flexibeler en met een hogere kwaliteit te produceren. Maar het succes daarvan is echter in bepalende mate afhankelijk van de betrouwbaarheid van de dataproducenten, oftewel: “sensoren”. Sensoren detecteren de realiteit, zetten deze om in digitale signalen en staan op die manier aan de basis van de gehele productieketen. Ze helpen processen te optimaliseren door constant gegevens over het productieproces door te geven en maken monitoring en configuratie op afstand mogelijk zonder dat een operator daarvoor de fabriek in moet. Tijdens de WoTS zal SICK op stand 11B060 demonstreren dat de kwaliteit, flexibiliteit en transparantie van industriële productie en bedrijfsvoering naar een nog hoger niveau kan worden getild.

Zodra u actief aan de slag gaat met digitalisering komen vaak vraagstukken om de hoek kijken die te maken hebben met dataverwerking en cloudopslag. Hoe past u dit concreet toe in de praktijk? Aan de hand van een demonstratie laat Turck op stand 11C068 zien hoe sensor data de wereld in gebracht kunnen worden zonder dat iedereen daar in mee kan kijken.

IIoT is geschikt voor zowel bestaande als nieuwe applicaties. Bij bestaande installaties kunnen machinebouwers hun machines retrofitten en wellicht nieuwe services aanbieden aan de eindklant. De nieuwe IoT-gateway van Weidmuller (11C054) kan volledig geconfigureerd met een eenvoudige visualisatie. Deze gateway kan nagenoeg in elke applicatie geplaatst worden, oud of nieuw.

Ten slotte kunt u op de stand van Objective (Hal 8, D056) een live demo volgen van hoe de totale digitalisering van uw proces eruit ziet.  Naast dat Industrie 4.0 het digitaliseren van de productie, de connectiviteit met machines en tooling (IoT) betekent, biedt het ook kansen voor de logistieke processen. Objective laat zien hoe het maximum uit uw productieprocessen, logistiek processen, machines en personeel haalt.

Samenvattend spelen vele thema’s, zoals voorspelbaar onderhoud, veiligheid, maar ook personeel en andere factoren een belangrijke rol in de productiviteit en uiteindelijk in hoeveel geld iemand verdient. De adviesroutes tijdens WoTS zijn voor bezoekers na registratie op eigen gelegenheid volgen. Gekoppeld aan de tours worden er bovendien seminars georganiseerd waarbij er wordt ingegaan op deze aspecten. Daarmee is de WoTS-vakbeurs de uitgelezen kans om na te gaan welke voordelen digitalisering aan de industrie en machinebouw te bieden heeft!

Auteur: Tim Middeldorp