‘Gratis’ sensoren voor de procesindustrie

Met de zomervakantie voor de deur worden de vakantiechecklisten weer van stal gehaald. Zijn de banden van de caravan of vouwwagen nog in orde, en voor de zekerheid voor de reis naar Frankrijk de gele veiligheidshesjes vervangen door oranje, je weet maar nooit. En is de gasfles nog vol genoeg voor een hele vakantie? Mijn vader leerde me het kloppen op de gasfles, door de geluidsverandering kon je horen hoeveel gas er nog in de fles zit. En vol, al dan niet geveinsd, zelfvertrouwen kun je dan tegen je vrouw zeggen dat het met de gasfles wel goed zit.

Maar de kunst van het edele kloppen is ons ontnomen. Primagaz heeft een gratis druksensor ontwikkeld! Je opent hun app, pakt een hamer en geeft de gasfles een lel. Je smartphone neemt het geluid op en via de cloud wordt er een frequentie-analyse op losgelaten. En de app komt met een antwoord dat je gasfles nog voor 35% vol zit. Kun je je het voorstellen? Een klap op een willekeurige pijpleiding in het proces en je smartphone vertelt je de druk in de pijp?

Het is al vaker gesteld in deze column, de wet van Moore wordt steeds bepalender voor de proces industrie. Er is op dit moment sprake van twee ontwikkelsporen in sensor land. Het ene spoor maakt sensoren steeds kleiner en goedkoper. Dit leidt tot meer sensoren in het proces waarmee een steeds verfijnder en redundanter beeld van de plant beschikbaar komt. En het andere zorgt er voor dat sensoren steeds slimmer worden. Compute models (industriële raspberry PI’s) zijn inmiddels zo klein, goedkoop en zuinig met energie dat ze in converters passen. Hierdoor wordt het mogelijk om steeds meer decentrale procesintelligentie op te bouwen wat de gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit, uptime en jawel, veiligheid weer ten goede komt.

Maar de wet van Moore heeft ook een duistere kant. IT security! Het wordt zo zoetjes aan tijd dat we dezelfde eisen aan wachtwoorden gaan stellen voor instrumenten als voor onze computers! Er zijn een aantal initiatieven, zoals de IEC62443 en het werk dat de WIB heeft gedaan om tot een richtlijn te komen. Wellicht moeten we dit omzetten naar een certificering, zeg maar een CE keurmerk maar dan op IT veiligheid. Hoe dan ook, het is noodzakelijk dat wij als industrietak onze verantwoordelijkheid oppakken en serieus omgaan met toegangsrechten en wachtwoordbeheer in procesinstrumenten.