Groei industrie onder druk door handelsspanningen

Op basis van een voorlopig cijfer concludeert marktonderzoeksbedrijf Markit dat de bedrijvigheid in de Eurozone in de maand oktober minder sterk is gegroeid dan in de maand september. De reden voor deze groeivertraging zit hem in de wereldwijde handelsspanningen.

De bedrijvigheid in de industrie wordt geïllustreerd door de inkoopmanagersindex en die noteert (voorlopig) een cijfer van 52,1, waar dat in september nog 53,2 bedroeg. In principe is er nog steeds groei (ieder getal boven de 50 betekent groei. Getallen daaronder duiden op krimp), maar die groei lijkt verder te stagneren.

Als we deze gemiddelden verder uitsplitsen naar de diverse eurolanden, zien we vooral dat de Duitse industrie voor een groot deel verantwoordelijk is voor de daling van de Europese gemiddeldes. Daar zakte de inkoopmanagersindex van 53,7 naar 52,3, terwijl in eerste instantie op een positiever cijfer was gerekend. Ook de Franse industrie deed het slechter dan in september: de samengestelde inkoopmanagersindex (het gemiddelde van de inkoopmanagersindexen van de dienstensector en de industrie) eindigde op 54,3.

In Process Control 7 van dit jaar gaan we verder in op hoe handelsspanningen van invloed zijn op het functioneren van de Nederlandse procesindustrie.